Partitest på webben kan avgöra valet

De flesta tidningars webbsidor har ett partitest, där ett antal frågor besvaras, därefter presenteras partiet som passar bäst till de angivna svaren. Förutom att det kan vara ett intressant tidsfördriv, ges en ganska enkel vägledning till politiken. Problemen hopas när vi gång på gång gör testerna, och svaren inte stämmer överens med det parti vi tänkte rösta på. Tar vi då vårt förnuft till fånga och röstar på det parti vi verkligen sympatiserar med, eller röstar vi på partiet som vi tror oss sympatisera med?

Här kommer några länkar till partitester: DN, SvD, Expressen, TV4, Ungt val.

Många av oss röstar på samma parti som föräldrarna, släkten, kompisarna eller arbetskamraterna. Politik är inte bara politik, det är även gruppkänsla, attityd och stil. Vi glömmer att bakom skynket är det ingen som ser vilken lapp vi lägger i kuvertet. Vi behöver inte berätta vilka vi röstar på, eller om vi ens röstar. Politik är fortfarande något som är lite farligt, genom att avslöja dina sympatier blir du numera inte fängslad, avskedad eller mördad, men det var inte så länge sedan detta var verklighet i många länder. Däremot kan du bli häcklad, förlöjligad och utfryst.

Genom enkla små tester som numera erbjuds på Internet kan vi alla på några minuter ta reda på vilka vi egentligen är. För somliga av oss blir det ingen överraskning, vi känner till sakfrågorna och de aktuella debatterna, men för dem som inte har ett brinnande politiskt intresse kan det komma som en kalldusch att t ex moderaterna egentligen ligger närmare än socialdemokraterna.

Jag tror nämligen att de borgerliga partierna vinner den här partitest-omvändelsen. Låt mig lägga fram ett exempel, det finns alltför många socialdemokrater som vill sänka kommunalskatten, införa strängare regler i skolan, slopa fastighetsskatten osv. När tillräckligt många sk. borgerliga åsikter ackumuleras borde de byta sida. Problemet är att alla de åsikter och förslag jag räknade upp egentligen inte är särskilt borgerliga. En gång i tiden gick sossarna till val på att sänka skatten för arbetare, förbättra skolorna och hjälpa folk till eget boende osv.

Stirra dig inte blind på etiketten, öppna burken och undersök innehållet. Är det gott? Eller har bäst före datumet gått ut.

Andra bloggar om: val2006, politik, samhälle, media, intressant

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Claes Nordmark
14 years ago

Du överdriver när du säger att partitest på webben kan ”avgöra valet”. Det är att underskatta väljarna, de vet bättre än att låta ett test på 5 minuter (eller hur länge det nu tar) utformat av inte alltid namngivna experter att avgöra valet åt dem.

Peder
Peder
14 years ago

Claes: Folk i gemen är lata och vill ha enkla lösningar, att då rösta som man alltid har gjort är enkelt, därför kan ett (några) sådana här test göra underverk för sådana personer, problemet är ju att de är lata i första hand så det lär ju inte hända.

Niklas: Haha, skoj… 🙂

Rasmus Kaj
14 years ago

En sak med de där testerna är att de sällan tar hänsyn till grundläggande idéologi. Jag får till exempel ofta ett resultat med kd ganska högt upp, ibland på förstaplatsen. Men jag kan inte tänka mig att rösta på dem. Kanske är det helt enkelt för få frågor i testerna, frågorna ”vill du diskriminera hbt-personer” och ”ska den kristna kyrkan ha mer makt” saknas. Faktum är att jag allvarligt överväger att låta den enda frågan ”ska vi ha personlig integritet och rättssäkerhet i Sverige” avgöra valet. Det är ju onekligen en viktig fråga, och svarar man ja på den verkar… Read more »

Robert
14 years ago

Rasmus,
Givetvis finns det mängder av frågor att ta ställning till, men för de flesta räcker det med ca 1-5 kärnfrågor. Därmed är det lätt att identifiera det parti som passar bäst.

Jag tror inte att ”grundläggande ideologi” är så viktigt i sammanhanget, speciellt inte av typen: pappa jobbade i gruvan därför är jag sosse, eller jag åkte runt i latinamerika och såg indianernas lidanden, därför är jag vänsterpartist.

Våra fäders åsikter är inte våra, och vill vi hjälpa indianer är bästa sättet att åka dit och hjälpa dem.

valjare06
14 years ago

Det naturligaste är väl att vi skaffar oss en grundlag som ger oss rätt att ha beslutande folkomröstningar – se: valet06

Vad tjänar det till att testa sig i tidningarna om man inte har rätt att ta beslut i sakfrågorna?

Magnus Persson
14 years ago

Robert:

med grundläggande ideologi menas ju absolut inte vilken bakgrund man har. Med ideologi menas vilka bakomliggande idéer man har om hur samhället ska organiseras… Och man kan mycket väl ha helt andra tankar om hur samhället ska organiseras än sina föräldrar. Till och med om man har en pappa som har jobbat i en gruva…

Robert
14 years ago

Vi tackar magister Magnus Persson. Självklart har du rätt, men många har inga djupare idéer om hur samhället ska organiseras, och tyvärr baserar de sitt val på en diffus maggropskänsla. Var finns ideologin i detta? Det är det mitt inlägg handlar om.

petra
petra
14 years ago

öppnar ny profilblogg; http://styvfamiljen.blogg.se