Pass gäller inte som id-handling


Amerikanen George Waginger får ej ett svenskt id-kort och kan därför inte hämta ut paket från posten, hans amerikanska pass gäller inte som id-handling i Sverige. Och skulle han mot all förmodan få loss ett giltigt identitetskort skickas den förmodligen med rekommenderat brev, som han inte kan ta emot.

Det hela landar i ett slags moment 22-situation där våra politiker och byråkrater fullkomligt misslyckats med att skapa ett enkelt och funktionellt regelverk. Här motarbetas den fria rörligheten, människans rätt att resa och söka sin lycka. Situationen påminner mest om ett scenario i DDR under järnridåns gråaste dagar. Budskapet är tydligt: skomakare bliv vid din läst.

Om situationen är ett utslag av protektionism, terroristskräck eller bara myndighetsslarv återstår att se, nya regler lär vara på väg. Personligen tycker jag att dylika företeelser diskvalificerar våra byråkrater och lagstiftare, och det är den enskilda tjänstemannens/receptionistens förbannade plikt att ta ett eget ansvar och i dylika fall godkänna amerikanens pass som id-handling. För det är ju det ett pass är, en id-handling.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, byråkrati, id-kort, id-handling, pass


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Erik Laakso
Erik Laakso
11 years ago

Jag minns en gång inne på ett postkontor i Årsta, Uppsala. Det här var så långt tillbaka som 1993. En kvinna (turist eller migrant)skulle hämta ut pengar på posten och hade sitt pass som ID-handling men nekades av kassörskan (och vi vet ju alla hur smidiga och serviceinriktade postkassörskor var). Kvinnan blev mer och mer desperat och vi som köade blev mer och mer generade över alltihop. Till slut var det en yngre man som fick spel och stegade fram till kassan och förklarade (lite för högljutt, lite för ironiskt och lite för elakt) hur extremt dumt det var att… Read more »

Per Svenningson
Per Svenningson
11 years ago

Vi utlandssvenskar har brottats i aratal med svenska banker och institutioner som inte vill erkänna vara pass som ID-handlingar. eftersom tydligen svenska myndigheter inte förvarat passen paa ett skyddat sätt. Pass har stulits. Varför skall gemene man lida för det? Hur kan svenskar med ID ex. resa utanför Schengen? Pass maaste medföras, ex. till England. Och hur komma in i USA? Var skall stämplarna komma paa ID-kortet? Pass är den viktigaste handling en medborgare kan föra med sig. Bara idiotiska svenska regler blockerar identifieringen med denna handling. Men Sverige skall ju alltid vara lite speciellt. Här i Schweiz är passet… Read more »

Bongoman
Bongoman
11 years ago

Vad är detta för inkompetent postpersonal? Utländska pass gäller som ID för att hämta försändelser oavsett art. Detta har man varit tvungna att införa på grund av att det finns mängder med gästarbetare och utbytesstudenter som knappast är kvalificerade för svenskt ID.

Regeringen är medvetna om problemet: http://www.regeringen.se/sb/d/9877/a/94305

Jag har bloggat om saken: moskensskola.blogspot.com/2008/12/glm-jobbet-kamrat.html

Snacket om att pass bara gäller tillfälliga besökare är bara nonsens. Jag har själv en person som hämtar brev för min räkning utan ID, däremot med ett banarepublikpass och det fungerar utmärkt.