Passkontroll

Numera måste du lämna fingeravtryck när du ansöker om pass. Du placerar bägge pekfingrarna på två infraröda plattor, och fingeravtrycken lagras på ett chip som finns inbakat i passet.

Om du går till polisstationen på Kungsholmen får du dessutom köa i en timme. Det går enligt uppgift lite snabbare på måndagar om man har tur. Därutöver får du betala 400 kr för kalaset. Det blir en diger slant för en familj med två vuxna och två barn. I praktiken reseförbud för den som ont om slantar har.

Statsmakten litar allt mindre på medborgarna, trots att medborgarna i vårt land har ett stort förtroende för statens välvilja. Du måste betala dyrt för den självklara rättigheten att resa, och du får lämna fingeravtryck som en simpel brottsling. Förmodligen är det bara en tidsfråga innan man får lämna DNA-prov.

Paranoid, jag? Låt oss se hur det ser ut om tio år. Om den här övervakningstrenden inom politiken fortsätter så har vi medborgare snart inte kvar ett uns av integritet eller privatliv. Du är märkt som en kossa med plastlapp i örat, kodad och arkiverad i statens överfulla databaser. Till vilken nytta, kan man fråga sig? Är det terroristhotet som spökar, eller handlar det om något svårare och märkligare som vi vanliga dödliga inte förstår?

På passexpeditionen på Kungsholmen finns det en udda symbol i golvet, en mosaik av svarta stenplattor. Mönstret bildar en fasces, den romerska ordningsmaktens symbol, ursprungligen ett spöknippe som man kunde banka skiten ur buset med. Vid värre upplopp kunde vapnet förses med yxblad.

Fasces används än idag ibland som symbol för ordning och reda, för polismakten eller statsmakten, och utgör dessutom den första stavelsen i ordet fascism.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, demokrati

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cornucopia?
9 years ago

Fasces. Feces. Facist.

Lennart Regebro
Lennart Regebro
9 years ago

Fast fingeravtrycken i passen är väl ändå inte övervakning i nån rimlig mening? Dom gör däremot passen säkrare. Och i några år till är köerna för elektronisk pass kortare i London. Det är trevligt. 🙂

Robert
9 years ago

Många bäckar små bildar en flod.

Wakina
Wakina
9 years ago

Försvårar ju bland annat förfalskning av pass..

Arne
Arne
9 years ago

Sedan det jädra påhittet att passen bara skall gälla i 5 år, varför helt enkelt, t.ex UK kör vidare med 10 år och det är ändå betydligt närmare en polisstat än vad vi är. :-/