Pensionerna höjs! Tack staten, för att vi får tillbaka mer av våra pengar…


Då har den borgerliga regeringen kommit till pensionerna i dagordningen, och eftersom allt fler har ett arbete att gå till, och mer pengar strömmar in i skattkistan så kommer pensionerna att höjas. Detta är det kortfattade budskapet, vilket kommer att glädja min far och alla andra pensionärer, som knotat om att regeringens skattesänkningar enbart riktats till de som har arbete.

Det här är ett bra förslag, åtminstone om man tar hänsyn till dagens samhälleliga kontext. I en annan tid i en annan värld hade vårt system betraktats som djupt orättvist. Kopplingen till inbetalda pengar och den framtida pensionen är fortfarande luddig.

Varför får vi inte spara och rå om våra pensionspengar själva, varför ska staten agera bank? Ska pensionen enbart betraktas som ännu ett ”bidrag”, och inte som egna pengar ihopsparade under ett helt liv?

Självklart finns det ett antal sociala aspekter att ta hänsyn till, några procent av befolkningen skulle inte klara av att handskas med så mycket pengar, de skulle misslyckas med att spara själva. Men låt oss då hjälpa dem specifikt, istället för att omyndigförklara hela den vuxna befolkningen. Svensken i gemen är sparsam, till och med snål, de flesta skulle inte ha några problem med att spara och hantera sina pensionspengar.

Detta är en viktig diskussion, eftersom framsteg inom läkarvetenskapen och god kosthållning bidragit till att fler människor är aktiva längre i livet. Dagens pensionsålder är med andra ord för låg, sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Förr eller senare blir vi tvungna att höja pensionsåldern för att få dagens system att fungera. Färre arbetsföra kommer att tvingas försörja fler pensionärer, brukar det heta.

Själva ordvalet är absurt. Pensionärerna är inte försörjda av dig eller mig. De har via skatten sparat hela sina liv. Blotta tanken på att någon annan försörjer mig när jag blir pensionär är absurd. Över 50% av min lön har via skatter, moms, arbetsgivaravgifter etc varje månad transfererats till statens bankbok.

Om våra folkvalda slarvar bort pengarna eller använder dem till annat borde inte vara mitt problem, men det blir mitt problem, vare sig jag vill eller ej. För detta är resultatet av att överlåta pengarna till en förmyndare, utan kontroll eller möjligheter till påverkan.

Notis:
En löntagare som tjänar 25,000 kr/mån och arbetar under 35 år lägger undan ca 3,1 miljoner kr via arbetsgivaravgifter/sociala avgifter. Enbart räntan (ca 3%) på besparingarna ger ca 7700 kr/mån.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatter, pensioner, pension, pensionär, pensionärer, förmynderi


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Morfar Lasse
Morfar Lasse
12 years ago

Det är väl fantastiskt, att man höjer pensionen med 4000 kronor per år.
Följdfrågan blir ju automatiskt: ”Hur mycket stiger levnadskostnadsindex med, omräknat i kronor?” Troligtvis mera!

Robert
12 years ago

Morfar Lasse,
Håller med dig i ditt resonemang, pensionärer bör ha mer pengar – men att levnadskostnadsindex ökar med över 4000 kr/år är inte särskilt troligt. Vi ser t o m en utveckling där pris på livsmedel, elektronik etc snarare blivit lägre pga ökad konkurrens, lågpriskedjor etc. Samt mindre fastighetsskatt etc. Givetvis slår detta olika – beroende på hur man bor, eller hur man konsumerar – men vi kommer aldrig att kunna skapa rättvisa med dagens politiska system.

Morfar Lasse
Morfar Lasse
12 years ago

Inflationstakten, räknad som förändringen under de senaste tolv månaderna, var 3,4 procent i mars. Här hade analytikerna i snitt räknat med en ökning på 3,2 procent, enligt SIX sammanställning.

Ett klipp ifrån SvD´s ekonomiska sida idag.

Robert
12 years ago

Morfar Lasse,
Jag medger att jag inte räknat med så hög inflation, den har ju varit ganska låg efter EU-inträdet. Då får vi se pensionshöjningen som ett status quo.

Morfar Lasse
Morfar Lasse
12 years ago

Jag har inte hunnit skriva förrän nu, men de 4000 motsvarar ungfär 1,5 % och de 6000 blir ungefär 2.

Robert
12 years ago

Morfar Lasse,
Jag hoppas att du noterade att mitt inlägg var kritiskt till pensionssystemet, och jag tänker inte ta det i försvar.

Joakim
Joakim
12 years ago

vad det gäller budgeten tycker jag det är komiskt när sossarna klagar på det är för lite löften. Det är väll ändå sossarnas taktik, att lova en massa som man vet man inte kan hålla.

Peter Albertsson
Peter Albertsson
12 years ago

Tyvärr så är det så absurt så att de som arbetar idag ”försörjer” pensionärerna. Jag har förstått det som att systemet fungerar ungefär som nedan: De pengar som idag utbetalas till pensionärerna kommer inte ifrån deras tidigare inbetalda skatter. De betalade skatter för pensioner åt sin tids pensionärer. Vi som arbetar idag betalar för att pensionärerna idag skall få pensioner. De pensionsfonder vi har är buffertfonder för att klara upp- och nergångar i ekonomin. Det pensionssystem som vi har idag fungerar till större del som så att staten tvångsförvaltar en del av våra pengar för framtida pensioner, vilket är en… Read more »

Robert
12 years ago

Peter A,
Haha, en liten ljusning i det kompakta mörkret. Det har hänt ganska mycket under de senaste 100 åren, vi har fått starkare demokrati, allmän rösträtt etc etc. Medborgaren har dessvärre samma naiva tilltro till staten som vi hade under 1800-talet, där har ingenting förändrats. Ingen verkar bry sig om att staten tvångsförvaltar våra pengar, att vi är helt lurade.