Plockad drönare

Ja, nu har det hänt igen, iranska soldater har beslagtagit en drönare, dvs ett obemannat fjärrstyrt strids- och spaningsflygplan.

Det har debatterats en hel del om de farliga drönarna, hur de kan slå till var som helst, och att de är ett fantastiskt vapen i kampen mot terrorismen.

Ja, drönare är nog bra, om fienden är obeväpnad och befinner sig på stenåldersnivå. Eller om man använder drönare mot civila.

Om fienden har vapen blir det mer besvärligt. Mot luftvärn eller jaktflyg har den här typen av farkoster ingen chans.

Ska vi addera det här till ett i raden av Obamas misslyckade projekt?

 

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Drönare har funnits längre än Obamas 4 år som president. Knappast hans idé eller hur tänker du? Gissningsvis har US några tusen drönare av olika slag. De flesta som spaningsflyg, dvs utan annan beväpning än kamera. Att bli av med en eller annan är nog gott och väl med i beräkningarna. Inget att hissa ögonbryn för…

  2. Hittar inget om han har satsat mer på drönarna.
    Drönarna har fram till för något år sedan haft en ökande användning i bombfällning, nu är den i avtagande. Totalt sett. Regionalt (Jemen) har det ökat.

    Du bör nog för tydlighetens skull försöka särskilja på drönare och drönare. Vissa släpper bomber. Andra spanar. Det som Iran plockat ned var en spanare.

  3. Inte alls. Det där är en scaneagle, ett litet flygplan med kamera, som är så litet att dom flesta system inte skulle se det. Och skulle det bli nerskjutet så är det tre miljoner dollar man har gjort av med, inte 150 miljoner och en pilot. Man kan alltså får 50 scaneagles för en F22. Att några av dom skjuts ner eller kör fel kan man ta.

    Detta om detta. Planet är hur som helst inte ett amerikanskts militärplan, eftersom det inte har markeringar. Det skulle kunna vara CIA, men det skulle å andra sidan kunna vara Ryssland, England, Kina, Indien, Irak, Israel, you name it.

  4. Hursomhelst så tror jag vi kommer att se alltfler drönare av olika slag nedplockade framöver, men som sagt, de är ju billigare i drift än konventionella bemannade plan. Det är också lättare att döda på avstånd, då man slipper vara närvarande, utan istället sitter i ett varmt och ombonat rum med fjärrstyrning.