Plymer, sablar och blanka knappar


När jag såg den kungliga bröllopskortegen på väg genom Stockholm tänkte jag ett ögonblick på alla dessa antika ordnar, plymer, ornament och blanka detaljer. Vad skulle hände om man bytte ut de gamla uniformerna mot nya moderna? Om man bytte ut hästarna mot moderna militärfordon, svärden mot automatkarbiner, slupen mot en modern flottransport?

Det skulle se ganska otrevligt ut, som en diktators kraftfulla manifestation, för att visa vem som bestämmer och vilka som är ålagda att lyda. Kanske får vi härigenom också en känsla för hur dylika korteger betraktades förr i tiden, då dylika attiraljer faktiskt var moderna.

De europeiska kungahusens museala prägel har förmodligen varit en bidragande faktor till att de överlevt. Redan på 1800-talet restaurerades ett gammalt drabantgarde med antikiserande uniformsdetaljer i syfte att skapa en känsla av påmpa och ståt. Liknande drabanter används fortfarande vid kungliga tillställningar, trots att de var omoderna redan på 1840-talet. Jämför med engelska och danska palatsvakter i höga björnskinnsmössor, den svenska beridna högvakten med polerade hjälmar, plymer och knallblå uniformer.

Byt ut allt detta till nutida kamouflagefärgade uniformer, pansarvagnar och kulsprutor så får du känslan av en fullskalig militärdiktatur. Och det är just precis vad kungamakten egentligen är, fast en museal sådan, och förhoppningsvis utan verklig makt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, kungen, monarki, demokrati


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lennart Regebro
Lennart Regebro
10 years ago

Dom ”gamla” uniformerna var paraduniformer redan då. Dom har aldrig varit uniformer man använde i krig. 🙂

Men du har rätt i att stridsuniformer från 1700-talet såg betydligt trevligare ut än dagens.

Robert
10 years ago

Dagens paraduniformer såg ungefär ut som officersuniformer från 1600 – 1800-talet. Exempel: http://en.wikipedia.org/wiki/Hussar
De är ofta skapade i efterhand, som jag skriver i inlägget. Att det inte är EXAKT samma uniforms-design har du nog förmodligen helt rätt i.