Politikerna har trillat ner i sin egen grop

Invånarna i Sverige är hårdast beskattade i världen. Många skatter är dolda, vilket gör att folk inte har en klar bild av hur mycket de betalar.

Först har vi kommunalskatten, och de som tjänar lite mer betalar även statlig skatt. Därefter moms på allt vi köper, och höga skatter på tobak, sprit och bensin. Den s k arbetsgivaravgiften består också till stora delar utav skatt samt pensionsavgifter, vilka också kan betraktas som skatt, eftersom pengarna inte är personliga och möjliga att ärva. Och vi har fastighetskatt, skatt på energi, bolagsskatt, skatt på vinst vid aktie-, fond-, eller fastighetsaffärer etc etc.

Kontentan av detta skattekaos är t.ex detta: Om jag ska anlita en snickare som vill ha 100 kr/timme netto måste jag dels betala hans kommunalskatt och hans arbetsgivaravgifter, samt moms. Summan blir ca 210 kr/timme. Över hälften av pengarna jag betalar går i skatt. Om snickaren gör ett jobb på 16 timmar, blir det 1600 kr netto för hantverkaren, men jag betalar 3380 kr – av mina redan beskattade pengar.

Jag måste alltså tjäna ca 4400 brutto för att kunna betala en hantverkare 1600 kr netto!

Och då har jag inte räknat in materialkostnad, eller mina egna sociala avgifter… (räkna på olika skatter här).

Det är givetvis orimligt, och folk kringår skatten på olika sätt, både politiker och vanliga medborgare. Många bygger själva, med resultat därefter, eller så anlitar de en svartjobbare; det kan vara någon i vänkretsen eller via rekommendationer. Även folk som har det gott ställt anlitar svart arbetskraft, det är dels en form utav civil olydnad och dels ekonomiskt sunt förnuft. Vi betalar inte överpris för en vara eller tjänst, ett beteende sitter i ryggmärgen. Jag skulle t o m vilja påstå att Sverige inte skulle fungera utan svartjobbarna, det är svartjobbarna som får det ickefungerande systemet att fungera.

Både borgerliga och socialistiska politiker har under åren avslöjats som fuskare, samtidigt finns det ingen vilja från något håll att förändra skattesituationen. Värst är det för borgarna, eftersom de i grunden är motståndare till dagens skattesystem, men den politiska ledningen har tydligen kapitulerat. Den civila skatteolydnaden firar stora triumfer bland borgerliga politiker och byråkrater, samtidigt som de sitter med munkavle, och mumlar att de är nöjda med Reinfeldts osynliga skattesänkningar.

Vi som kritiserar högskatte-samhället från oberoende liberalt håll kan skratta gott åt att gropen som grävts av politikerna är överfylld med just politiker. Samtidigt är det sorgligt, ty även om borgarna förvandlats till reservsossar kommer vi att rösta på dem, vi har inga andra alternativ. Få liberaler lägger sin röst på ett socialistiskt parti, inte ens i protest.

Intressant? Andra bloggar om: samhälle, politik, skatt, skatter, fusk, svartjobb, humor, satir

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Enkla Z
12 years ago

Hej
Jag vet inte om min förra kommentar kom bort, eller något annat strul men här kommer den, på ett ungefär, igen:

Visst har vi i Sverige för höga skatter och, framför allt, alldeles för MÅNGA olika typer av skatter/avgifter, etc…

MEN, låt oss säga att den sammanlagda skatten istället vore 15 %: Skulle alla de som regelbundet fuskar idag, faktiskt betala den då?

Robert
12 years ago

Enkla, Jag råkade radera hela min blogg i lördags i samband med en uppdatering. Webbhotellet hjälpte mig att får ordning på allt igen, men några kommentarer försvann på de senaste artiklarna, tyvärr… * Jag tror att fler fuskar ju fler anledningar man har att fuska. Om skatten uteslutande gick till att hjälpa fattiga, vård & skola. Då skulle fusk kännas som att stjäla från en fattig eller ett barn. Idag är det nästan ok att trixa med bidrag. Det finns ju t o m firmor som hjälper andra firmor att söka EU-bidrag. Ingen bryr sig om varifrån pengarna kommer –… Read more »

enkla z
12 years ago

Ok, det hoppas jag folk tänker.

Enligt logiken bör alltså skattefusket MINSKA i utsträckning då man minskar skattesatserna. Linjärt, eller nå’t.
Har detta hänt nu?

Robert
12 years ago

Enkla Z,
Jag tror knappt folk märkt att skatten sänkts, som egenföretagare märker man det inte nämnvärt i alla fall.