Politisk fars i Ungern

– Vi ljög på morgnarna, vi ljög på kvällarna, sade ungerns socialistiske premiärminister Ferenc Gyurcsany om valrörelsen. Ekonomiska åtstramningar måste till, fastslog han. Vi har inte mycket val därför att vi har ställt till det. Inte lite, utan massor. Inget europeiskt land har handlat lika korkat som vi. Vi har helt klart ljugit hela de senaste ett och ett halvt till två åren. Man kan inte peka på en enda betydande regeringsåtgärd som vi kan vara stolta över. SvD 060919

Ungrarna reagerade starkt på dessa ord, ett utdrag från en utsmugglad inspelning från ett regeringsmöte. TV-huset stacks i brand, demonstrationer utanför parlamentet, brinnade bilar, kravaller och slärmytslingar mellan polis och demonstranter. Presidenten kräver att Gyurcsany förklarar sig och oppositionen kräver hans avgång. Den kritiserade regeringen har konsekvent gått emot sin politik, de har lovat skattesänkningar, med istället har det blivit skattehöjningar samt 40%-iga höjningar av gaspriset.

Utländska medier hyllade under 90-talet den förre liberale statsministern Viktor Orban som sanerade landet efter kommunismens fall. Reformarbetet krävde dessvärre en hel del åtstramningar, därför missnöjesröstade folket på socialisten och miljonären Gyurcsany.

Jag kan inte låta bli att göra paralleller mellan Gyurcsany och Persson, båda gick till val på uppblåsta siffror: -Jobben kommer, vi befinner oss i en stark konjunktur, arbetslösheten är på väg ner etc etc. Den ungerske statsministerns lögner var givetvis sju resor värre, men nog verkar drömmerierna sammanstråla. Kanske är det så att när socialister ska styra moderna globaliserade ekonomier då räcker inte de vackra orden till. Klasstänkandet, misstänksamheten mot näringslivet, tunga skatter, överfördelning, byråkrati – allt detta förvandlas till sand i samhällsmaskineriet. Kvar blir lögnerna, de tror så innerligt på sin egen politik att ingen annan verklighet finns att tillgå.

Jag ringde en släkting och bad om en kommentar: -Hur kunde detta ske, fanns det inga ekonomer som reagerade över de uppblåsta siffrorna? Släktingen menade att alla politiska partier ljuger, Gyurcsany erkände åtminstone sina lögner. Förmodligen hade släktingen röstat på lögnaren, och ville inte tappa ansiktet. Samtidigt vittnar hans ord om en osmaklig relativism; om vi lever i en verklighet där alla ljuger, varför ska vi då bry oss om något överhuvudtaget. Ungrarna är måhända historiskt sett ideologiskt skadade av fascism, nazism och kommunism – kanske blir man luttrad och bitter efter alla år av vanstyre? Kanske betraktas även demokrati som en fars och ett gyckelspel – både av folket och av politikerna?

Här hittar ni länken till Gyurcsanys blogg, och för er som inte läser ungerska kan jag berätta att han inte är det minsta ångerfull.

Andra bloggar om: politik, samhälle, ungern, socialism, intressant

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
RS
RS
14 years ago

Nja, när det gäller Persson var nog problemet att han inte ville erkänna att det fanns problem. Kanske.
Och att han inte sade som det var: klyftorna ökar i samhället för att det inte är politikerna som har makten.
I en borgerlig regering kommer klyftorna att öka ännu mer – för näringslivet får ännu mer makt.
Det är en illusion att tro att polikerna kan fixa allt.

petra
petra
14 years ago

hej
läste du Bo Rothsteins intressanta artikel i DN idag?

Robert
14 years ago

Till RS,
Har du någonsin funderat på att det som är bra för näringslivet också kan vara bra för folket? Om näringslivet går bra ökar direktörslönerna, men även de anställdas löner samt nyanställningar. Kuslig tanke om man har hjärtat till vänster.

Socialdemokraterna har på egen hand lyckats skapa stora klyftor i samhället, skillnaden i livskvalitet mellan en hyffsat framgångsrik karriärist och en bidragstagare är enorm.

Det var länge sedan någon trodde att politikerna kunde fixa allt.

Till Petra,
Jag läste artikeln på nätet. Intressant analys.

petra
petra
14 years ago

hej igen
ikväll såg jag Harani Farouks film på Galleri Index där han klippt ihop alla möjliga amatörfilmer som skildrar och gestaltar hela skeendet från början till slut av revolutionen i Rumänien julen 1989 – helt fantastiskt!! Går att se gratit två ggr om dan på detta galler – rekommenderas!