Politisk kompass 2

Jag gör ett nytt försök att presentera en modifierad politisk kompass, med utgångspunkt i denna modell. Felet med den befintliga skalan är att existerande politiska åskådningar används som utgångspunkt i graferna. En modell som blott bygger på frihetsbegreppet och nyttjandet av marknaden blir mer neutral och framförallt lättare att placera in de olika ideologierna. Neo(ny)liberalism hamnade förut mitt på frihetsaxeln längst till höger, vilket inte stämmer. Nazismen hamnade också i det högra fältet, vilket är missvisande eftersom de nyttjade en hel del planekonomiska modeller. Och framförallt så bygger inte min modell på amerikanska tolkningar av politiska ideologier. Med neokonservatism menar jag Reagan, Thatcher mm. Gammelkonservatismen hamnar mitt i marknadsskalan eftersom de knappast var några förespråkare av en öppen marknad, men detta kan givetvis diskuteras. Ett av problemen, som jag ser på det, har varit var man placerar in konservatismen.

Pingat på Intresssant.se. Andra bloggar om: , , ,

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Ser intresant ut.

  skulle personligen vilja flytta nassism och fachism närmre varandra.

  skulle vilja stoppa in fler varianter av komunism.

  och flytta socialliberalism lite längre mot frihet.

  en annan tanke skulle vara att ta bort backgrundsfärgen och istället sätta kontur runt varje -ism. på detta sättet skulle man kunna se vilka -ismer som överlappar varandra.

  /C

 2. Till Marcus,
  Kollektivist vs individualist-skalan var ingen höjdare. En nyliberal kan ju vara kolletivist, genom medlemskap i kooperationer, nätverk, fivillig-organisationer etc etc. Staten har ju inte monopol på de kollektiva.

 3. Hej,

  Bra diagram och intressanta funderingar.

  Har funderat på det där med vänster och höger diktatur. Nazism har jag ofta upplevt ses som en höger diktatur, trots namnet National Socialism. Kanske man bäst mäter diktaturens förtryck i antalet mördade, tortyrerade, fördrivna, etc människor.

 4. Per,
  Du har en oemotsägbar poäng. Att jag sätter nazisterna lite till vänster beror nog framförallt på deras planekonomiska metoder, samt reglerade marknad, men å andra sidan upplevde tredje riket nästan konstant krigsekonomi, vilket ju påverkar de ekonomiska strukturerna. Det är svårt att skapa ett diagram som inkluderar extremideologier. En annan bloggare, Bloggge Bloggelito, har gjort en ännu mer avancerad modell:

  http://intressant.se/i/23e5/tredimensionell-politisk-kompass

 5. Libertarianism kan vara vänster också… 😉

  Den här kompassen bevisar vad jag trodde. Dvs att jag är socialliberal, för det var där jag hamnade på den andra kompassen. 🙂