Pressad vänster


Den borgerliga aliansen med moderaterna i spetsen har fått oppositionen dit de vill. Genom ständiga krav på tydliga politiska alternativ har nu s, v och mp bildat en vänsterallians. De kommer att gå till val gemensamt och dela på regeringsansvaret; förmodligen får v och mp 3-4 ministerposter var i en eventuell framtida vänsterregering. Många av oss har svårt att se Ohly eller Brink som minstrar, några ser det t.o.m som ett skräckscenario. Mp känns något stabilare, och det var enkom med dem som Sahlin avsåg att samarbeta med – till en början i alla fall.

Moderaterna har fått vänstern dit de vill, de trillade rakt i fällan, och skapade en ohelig allians. En röst på Sahlin är numera en röst på Ohly, eller rättare sagt kultur- eller biståndsminister Ohly – eller varför inte finans- eller arbetsmarknadsminister?

Svensken i gemen står ut med tanken på vänsterpartiet som ett stödparti, men vad tycker de om vänsterradikaler i regeringsposition? Och hur kommer vänstern att hålla sams? S, v och mp är knappast en stabil pakt, de delar vissa gemensamma värderingar, men många frågor förblir olösliga. Vad sägs om utrikespolitik, EU-politik, näringslivspolitik – framförallt är det synen på marknaden som kommer att bidra till konflikt.

Det här kan vara det första steget på den svenska vänsterns vandring ut i kylan. Svensken är inte en ideologisk socialist; vänsterpartiet betraktas allmänt som knäppgökar, och nu måste vi välja. Vem (eller vilka) ska egentligen sitta i regeringen? För de flesta blir valet inte så svårt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet, vänsteralliansen


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rasmus Kaj
Rasmus Kaj
11 years ago

Tvärtom … Många har nog bestämt sig för att inte rösta på alliansen mer efter FRA-lagen och IPRED. Nu går de knappast till (s) heller (även om det inte var ett alternativ tidigare heller för min del).

Nå, när både vänster och höger har blockerat sig (pun intended) återstår piratpartiet, som också växer enormt (i medlemsantal) för närvarande …

Robert
11 years ago

Rasmus K,
C´est possible…

Mikael
Mikael
11 years ago

Det är lite väl enkelt att gapa om FRA och IPRED när det kommer till frågan om vilket block man skall rösta på i valet 2010. Regeringen har gjort bort sig i dessa två frågor, men kom inte och säg att (s) hade gjort speciellt mycket annorlunda… Nä, se istället på den övriga politiken där stund bevarande av statsfinanserna och en stadig hand om ratten under kristider mot ett ständigt klagande över ”för mycket” och ”för lite” från oppositionens sida. Nä – det blir Alliansen nästa val också. Och det beror på att deras politik är bättre för landet än… Read more »