Privat sjukvårdsförsäkring OCH världens högsta skatter?

Trots att vi har världens högsta skatter och en ambitiös offentligt finansierad vårdapparat finns det uppenbarligen en marknad för privata sjukvårdsförsäkringar. Socialdemokraterna gillar det inte, de vill helst inte att privatpatienter och offentliga blandas på samma sjukhus, det skulle kunna skapa orättvisor, nämligen.

Kanske borde de fråga sig VARFÖR folk tecknar privata sjukvårdsförsäkringar i ett land där merparten av vår inkomst går till det offentliga, och VARFÖR staten med en total budget på närmare 1400 miljarder inte kan erbjuda fungerande och tillgänglig vård, där folk inte känner sig tvungna att komplettera med privata försäkringar?

Jag passar på att dela ut en känga till alliansregeringen likväl, som spär på osäkerheten. Hur ska vi ha det i framtiden, både världens högsta skatter OCH privata sjukvårdsförsäkringar? Det är dags att välja, antingen restaurerar man den offentliga vården/vårdförsäkringen eller så satsar vi på privata sjukvårdsförsäkringar, samt statligt stöd för de som faller utanför, i kombination med rejäla skattesänkningar.

Antingen lever vi i ett socialistiskt land där staten tar hand om oss, och merparten av vår lön – eller så bor vi i ett liberalt land, där vi behåller vår lön och själva köper vårdtjänster, försäkringar etc. Vi kan inte ha både och. Min plånbok är inte tillräckligt tjock för att försörja två olika politiska system.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, vård, vården, sjukvårdsförsäkringar

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lennart Regebro
12 years ago

Varför? Enkelt: För att offentligt driven sjukvård inte fungerar bra. Det innebär att om man vill ha sjukvård där man faktiskt blir behandlad som en person, och inte som ett besvär, så behöver man gå till privat sjukvård. Och då behöver man i det svenska systemet privat vårdförsäkring. I ett vettigt system, som det Franska, kan man använda den offentliga vårdförsäkringen även för att gå till privata sjukhus. Med resultat att man på franska sjukhus blir behandlad trevligt och vänligt, och får möta läkare som lyssnar på vad man säger. Dags för mig att blogga lite mer om det här… Read more »

Robert
12 years ago

Det var en retorisk fråga. Konstigt nog fungerar offentligt drivna badhus och träningsanläggningar inte heller särskilt bra. Och ungdomar väljer hellre friskolor framför kommunala alternativ. Och uppenbarligen ratar, de som har råd, t o m den offentliga vården.

Börjar man ana ett mönster?

Dan
Dan
12 years ago

Kollar man på rena privata system i andra länder så är det rena haveriet. Ingen behovsprövning och stora overhead-kostnader. Man kastar bokstavligen ut sjuka männsikor från s.k. respekterade universitetssjukhus. Någon som ser paralleller med mindre trevliga regimer i då och nu i Världen?! Marknaden har misslyckats fullständigt i t.ex. USA. Försäkringarna man betalar dyrt för är en enda stor bluff.

Robert
12 years ago

Dan,
Jag tror iof att USA:s vård tillhör de bästa i världen, även om den har chanserat. Försämringarna handlar i detta fall inte om ökad privatisering utan om att staten lägger sig i mer. Ett av problemen är att sjukhusen inte behöver specificera notan för försäkringsbolagen. USAs problem är mer komplexa än den svenska vulgärdebatten medger, och den handlar inte bara om pengar, och vem som ska betala.

Beppe
Beppe
12 years ago

Vårdgaranatin garanterar svenska skattebetalare och arbetsgivare ska få vård inom 90 dagar. Idag har mer 130.000 svenskar passerat garantitiden. Ohälsotalet är f.n 37,5 dagar, dvs vi är sjuka, har behov av rehabilitering eller har aktivitetsersättning 37,5 dagar per år. Varje tiondel motsvarar 600.000 dagars sjukfrånvaro, dvs inte arbetar. Det finns inga vinnare på så hög sjukfrånvaro, vare sig för oss skattebetalare, arbetsgivare för att inte nämna personligt lidande. Samhället kan idag inte garantera din pension, därför kompleteras denna med privat pensionssparande eller pension via arbetsgivaren – det är inte konstigare att kompletera med en privat Vårdförsäkring via arbetsgivare eller som… Read more »