Profetior för 2011

Extrema prognoser för nästkommande år har blivit en populär sysselsättning. Här kommer min lista, det är en blandad kompott av både gott och ont, möjligen med en viss övervikt av det sistnämnda.

EU knakar i fogarna
Det blir svårt att upprätthålla euron då alltfler länder missköter ekonomin och blott Tyskland kan garantera den gemensamma valutans värde. Några av medlemsstaterna börjar att ifrågasätta unionens grundvalar.

Finanskrisen når Kina
Nybyggda städer står tomma i Kina, fastighetspriserna rasar och ekonomin landar med ett rejält magplask.

Demokratiprocess inleds i Kina
Den kinesiska statsmakten presenterar ett program för reformer och långsiktig demokratisering av landet – delvis som ett plåster på såren för att ekonomin haltar.

Korea återförenas
Kina tar sin hand från Nordkorea och diktaturen faller snabbt; innan vi vet ordet av har Korea återförenats. Glädjescener varvas med vidriga avslöjanden om diktaturens förehavanden.

Regeringen Reinfeldt fälls och nyval utlyses
Socialdemokraterna fäller regeringen i en rad viktiga frågor, Reinfeldt beslutar sig för att avgå och nyval utlyses. Sossarnas otur fortsätter emellertid. Alliansen vinner nyvalet och får ensam majoritet, medan s backar ytterligare, och sd tyvärr lockar ännu fler väljare.

Det fria internet avskaffas
Redan i år togs nätneutraliteten bort i USA, vilket innebär att operatörer kan bojkotta konkurrenter som exempelvis Skype. Under 2011 tillförs fler regleringar som sakta förvandlar internet till ett mer slutet och otillgängligt forum. Saker och ting börjar kosta pengar, gratiskulturen försvinner alltmer, åtminstone för vanliga användare utan specialkunskaper.

Politisk kris i USA
Wikileaks/Openleaks fortsätter med sina avslöjanden, och den amerikanska statsmakten blir alltmer irriterad och auktoritär. Det politiska klimatet hårdnar, medan ekonomin är fortsatt svag, vilket leder till kraftiga protester från både gräsrötter och den etablerade oppositionen.

USA drar tillbaka trupperna från Irak
Obama framstår alltmer som en svag och misslyckad president. Hans ämbetsperiod började i brinnande finanskris, och han hade inga möjligheter att uppfylla sina vallöften och drömmar om förändring. Genom att dra tillbaka de resterande 50.000 soldaterna från Irak försöker han att blidka opinionen.

Koldioxidteorin går i graven
Alltfler forskare hävdar att människans utsläpp av koldioxid och växthusgaser inte bidrar till en global uppvärmning av jordklotet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, prognoser, prognoser 2011, extrema prognoser, förutsägelser, förutsägelser 2011

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anders
Anders
9 years ago

Varför skriver du, att SD ”tyvärr” skulle få fler röster vid ett nyval? Du skrev 2007, att ”Problemen kretsar hela tiden kring de fattiga” och ”Enligt [din] mening är den REALPOLITISKA versionen av nattväktarstaten en stat som faktiskt tar hand om de fattiga”. Då de gamla partierna anser, att Sverige bör ”ta hand om” alla människor från andra länder, som väljer att migrera till Sverige utan att vara anställningsbara på dagens postindustriella arbetsmarknad – så är det väl bra om SD får fler röster? SD är ju den enda partiet som inte betraktar svenskar som självklara försörjare av alla icke-anställningsbara,… Read more »

Robert
9 years ago

Hej,

tack för din kommentar.

Du säger:

”Då de gamla partierna anser, att Sverige bör “ta hand om” alla människor från andra länder”.

Det stämmer ej. Sverige tar bara emot flyktingar från vissa specifika regioner. Det är därför många asylsökande (från fel länder) slänger sina pass, för att försvåra utredningen som kan ta flera år.

Mina åsikter överensstämmer ej med sd:s politik. Jag är varken konservativ eller nationalist. Jag är för fri invandring, som framförallt bygger på att de nyanlända försörjer sig själva. Jämför med Australien eller Canada.

Anders
Anders
9 years ago

Hej och tack för svar! Hur menar du, att det inte stämmer? Inget gammalt riksdagsparti anser, att Sverige *inte* bör ta hand om” människor från andra länder, som väljer att asyl- eller anhöriginvandra till Sverige utan att vara anställningsbara på dagens postindustriella arbetsmarknad. Och i veckan framförde Billström, att t.o.m. till någon, som fått nej på sin asylansökan – men inte lämnar landet – utbetalas netto ca 10.000 kr i månaden dvs mer än vad mången pensionär har i pension. (F.n. utbetalas 110 miljoner i månaden till den här gruppen, som fått nej på sin asylansökan men inte lämnar landet,… Read more »

Robert
9 years ago

Om du har en attraktiv utbildning och skaffar jobb i Australien eller Canada så brukar det oftast inte vara några problem att få uppehållstillstånd. Friare än så kan det väl knappast bli? Det bygger på arbetskraftsinvandring. Sveriges migrationspolitik bygger på flyktingmottagning, och då måste du komma från ett flyktingklassad region eller vara anhörig till någon som kommer därifrån.

Förövrigt är jag inte intresserad av SD:s politik, har ingen lust att diskutera deras idéer, när jag skriver om ett helt annat ämne dessutom.

Anders
Anders
9 years ago

Tack för svar! Som framgått, så drar jag inte någon lans för SD. Till skillnad från dig, så betraktar jag ett nyval som mindre sannolikt. Då ett nyval inte förskjuter ordinarie val i Sverige, så brukar partierna inte vara så pigga på nyval. Men – om Reinfeldt ser en möjlighet till egen majoritet, så kan det väl inte uteslutas, att han provocerar fram ett nyval.

Det är originellt av dig, att kalla en hårdselekterad invandring av friska, välutbildade och anställningsbara personer som talar landets gemensamma kommunikationsspråk för en ”fri invandring”. 😀

Anders
Anders
9 years ago

En fråga, Robert

Varför kallar du en hårdselekterad invandring av friska, välutbildade och anställningsbara personer som talar landets gemensamma kommunikationsspråk för en “fri invandring”? En sådan hårdselekterad invandring kan knappast beskrivas som en ”fri invandring”. Miljöpartiet förespråkar en ”fri invandring” och skriver: ”Alla människor skall ha rätt att leva och bo var de vill” – vilket ingalunda är, vad du förespråkar.

Varför säger du inte, att du vill ha en invandring av spetskompetens och av egenförsörjande personer med attraktiva utbildningar?

Robert
9 years ago

Jag tror också att nyval ligger långt bort, inlägget handlar om extrema prognoser. Definitionen på ”fri invandring” brukar vara att man ger uppehållstillstånd till alla som kan försörja sig. Canada och Australien uppfyller inte kriterierna till 100%, men har en politik som pekar i den riktningen. De som invandrar till Canada och Australien är INTE enbart hårdselekterade välutbildade personer. Långt ifrån. Det kommer många personer som arbetar inom allehanda serviceyrken etc. Givetvis är det LÄTTARE att etablera sig i ett land om man har en attraktiv utbildning, men det är knappast ett krav, vilket man märker då nästan alla enklare… Read more »