Profetior inför 2020

Profetior inför 2020 12020 är inte bara ett nytt år utan även början på ett nytt årtionde. De kommande 366 dagarna är måhända oskrivna, men några saker vet vi på förhand. Att det amerikanska presidentvalet går av stapeln i november, och att Storbritannien slutligen lämnar EU, samt presidentval även i Taiwan, konstitutionsomröstning i Chile, sommarolympiad i Tokyo, Europamästerskap i fotboll, samt flera intressanta projekt från NASA med sonder till mars och månen.

Om vi börjar med förutsägelserna i Mellanöstern, så verkar de islamistiska terroristerna tillfälligt besegrade och försvagade, men vi kan förmodligen förvänta oss nya grupperingar och inte utesluta nya terrordåd. Fyra starka krafter syns i regionen, Turkiet, Iran, Saudiarabien och Israel. Turkarna beslutade bara för några dagar sedan att skicka trupper till Libyen för att hjälpa en av falangerna i det splittrade landet. Erdogan har som mål att utöka rollen som regional stormakt, på bekostnad av relationerna till USA, Nato och kanske även till Ryssland.

Stora delar av befolkningen i Iran börjar tröttna på det hårda religiösa styret; protester och konfrontationer kan uppstå under året. Saudiarabien fortsätter förmodligen att mjuka upp sina drakoniska lagar och ger kvinnor mer att säga till om etc.

Kina har snart ett handelsavtal klart med USA, men asiaternas glansdagar med hög tillväxt är över, nu börjar konjunkturen gå ner. Och frågan är hur den hårt hållna befolkningen kommer att reagera på sämre tider? Missnöje och oroligheter kan uppstå i Mittens rike under året. Censuren och inskränkningarna av den personliga integriteten kommer förmodligen att öka ytterligare, orkestrerat av en pressad statsmakt. Och detta är en utveckling som tyvärr även sker i väst.

Trump fortsätter med sin utlovade politik, det blir skattesänkningar och avregleringar, samt fortsatt låg arbetslöshet och god konjunktur. Möjligen ser vi även ett närmande till Ryssland och bättre relationer länderna emellan. Det försvagade och allt mer röda demokratiska partiet kommer svårligen att hitta en vettig presidentkandidat. Därför kommer de att ta till alla smutsiga knep som existerar. Och Trump kommer givetvis att ha svar på tal. Förvänta er århundradets smutsigaste valkampanj. Trump vinner om inget oväntat inträffar. 2020 blir kanske också året då vanligt folk tröttnar på woke-kulturen och visar sitt missnöje allt tydligare.

Nya mediekanaler s.k altmedia tar en allt större del av kakan, detta sker på bägge sidor av Atlanten. Folk vänder sig oftare till medborgarjournalister och nya publikationer för att undvika tillrättalagd och friserad information. Möjligen är det dags för någon av de större mediehusen att kapitulera, antingen genom en radikal förändring av innehållet, eller ytterligare nedskärningar och långsam förtvinande död. Jag gissar att det blir dags för DN:s chefredaktör Wolodarski att avgå.

Även de sociala medierna knakar lite i fogarna, det är mest s.k boomers och gen-X:ers som håller till på Facebook, medan de yngre är mer svårlockade. Det har bevisligen varit svårt att hitta en ersättare eller ens en konkurrent till Zuckerbergs skötebarn, men det kanske är dags för det nu.

Vad gäller teknik och innovation så kommer vi att se fler elbilar som klarar längre sträckor samt kortare laddtider. Tesla får konkurrens av de traditionella bilföretagen. För att elbilen verkligen ska bli ett vettigt alternativ så måste batterierna bli mer miljövänliga och billigare. Kanske ser vi några innovationer kring detta under året? Annars blir det möjligen bilar med vätgasteknik som blir det mest miljövänliga alternativet.

Applikationer och tjänster som utlovar bättre integritet växer stadigt under året. Internet blir allt mer uppdelat i regionala delar (Kina, Ryssland, Iran, Saudiarabien etc) på grund av censur och myndighetskontroll.

Kanske blir 2020 året då kärnkraften får en renässans, ty tekniken har ju förbättrats och förfinats ordentligt sedan våra snart 50-åriga anläggningar byggdes. Vi väntar också på ett genombrott för ren energi med fusionsteknik.

EU-projektet blir sig aldrig likt igen, då en av de största ekonomierna och mest tongivande länderna lämnar på grund av missnöje med unionens utveckling. Och ledarna i Bryssel har inget lärt och fortsätter som vanligt. Vi har en ideologisk spricka mellan öst och väst, och en ekonomisk spricka mellan nord och syd. Sjukdomsinsikten är obefintlig. Vi kan sakta se på medan unionen löser upp sig själv. Fler länder kommer att negligera Bryssels lagstiftning. Och unionen har egentligen inga medel att bestraffa trilskande länder, förutom att utesluta dem, vilket skulle skynda på sönderfallet. Och snart har vi Storbritannien nästgårds med lite lägre skatter och inbjudande affärsklimat. Kan den tröga EU-kolossen klara institutionell konkurrens? Vi ska inte heller utesluta ännu en bankkris i något EU-land.

Om tyskarna i något skede skulle ta de Centraleuropeiska ländernas parti, då skulle vi plötsligt få en helt annan union, med en mer konservativ politisk inriktning. Och man skulle få gräsrötterna med sig, men det skulle krävas en kraftfull decentralisering för att projektet skulle lyckas, dvs skapandet av en konfederation av fria stater och inte en union. Under 2020 så kan vi möjligen skönja åt vilket håll utvecklingen kommer att gå.

Slutligen Sverige. Kanske den svåraste spådomen av alla. Jag går rakt på sak med migrationskrisen och dess följdverkningar. Vi ser att kriminaliteten, våldsbrotten och bombdåden ökar. Och i något skede så måste statsmakten ta tag i detta, annars kommer utvecklingen att leda till ett laglöst land, och slutligen klanvälde och inbördeskrig. Så långt hoppas jag att det inte går, även om allt fler dysterkråkor sjunger på denna refräng.

Frågan är om något nytt kommer att ske under 2020? Eller kommer den lågintensiva försämringen av landet att fortsätta? Ligger den efterlängtade vändningen längre fram i tiden? Vår inkompetenta regering har tappat greppet helt, och en regeringskris skulle kunna leda till extraval med chanser till förändring. Men den rödgröna röran är svår att få bort, den har visat sig mer seglivad än vi kunnat ana. Därför är den enkla spådomen fortsatt lågintensiv försämring och urholkning av landets resurser, högre skatter och sämre ekonomi, samt fortsatt segregering och etnisk uppdelning av befolkningen. Någon form av kris skulle kunna bidra till en vändning, men det är ett halmstrå vi knappast kan lita på.

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Tack för en gedigen krönika.

  Ja, när man ”plötsligt” läser om samarbete mellan Saudi och Israel så inser man att man bara slöläst nyheter i ett decennium!

  Gott Nytt År!

 2. Kina och Indien börjar få ett allt stadigare tag i världsmarknaden genom att sälja allt mer kvalitetsprodukter som vi gärna betalar mer för. För Kina är dagens konjunktursvängningar bara krus på ytan, vi är alla redan högeligen beroende av kinesiska leveranser inom nästan alla branscher. Det är bara prisbildningen som får sig en törn då och då.

  Båda länderna kommer att fortsätta att expandera över världen genom att deras regeringar på alla sätt stöttar utvecklingen. Företagen marknadsför sig också utan ett spår av genustänk, rättvisa,klimattrams och ”hållbarhet” som argument och kommer bara genom den enkla retoriken att vinna kunder i väst som är dödströtta på att vara medlöpare till PK-idiotin.

  En tydlig risk, som båda länderna skulle få bekymmer med är den politiska situationen i Mellanöstern där Saudiarabien sitter på en vapenarsenal utan motstycke – tvingande motköp från USA i oljehandeln sedan åtskilliga årtionden. Om det brakar loss där på allvar stängs Suezkanalen och de redan långa ledtiderna 40-45 dagar Kina–Europa skulle försämras betydligt om alla containerfartyg ocskå måste passera Godahoppsudden.

  Men en öppning av Nordostpassagen norr om Sibirien skulle korta ledtiderna till 12-14 dagar. Se på en jordglob, inte en platt världskarta. Kineserna vill bygga en ny djuphamn i Lysekil. Ryssarna bygger nya atomisbrytare. Finns ett samband?

  Indien ligger sämre till men väljer kanske samma väg i norr för att slippa problem. Det finns inga somaliska pirater i ishavet heller.

  Elbilarna är redan en flopp och försäljningen har från en ytterst blygsam nivå sjunkit med en tredjedel i både Norden och Tyskland. De har dessutom sålts utan krav på produktanvar enligt gällande svensk lag. Produktansvarslagen säger att en säkerhetsbrist i en såld produkt som orsakar skada vilar på leverantörens ansvar.

  Ingen bilverkstad vet till exempel hur de ska hantera en elbil med defekt batteri, ingen skrotfirma vet hur ett elbilsbatteri skall destrueras eller återvinnas. Ingen vet hur man effektivt släcker en batteribrand som kan uppstå efter bara en enkel dikeskörning. Efter några sekunder kan hela bilen vara övertänd. Batteriet kan brinna en vecka. Brand kan uppstå vid en översvämning eller om bilen körs ned i ett vattenfyllt dike. Det är ändå inte det värsta, varje batteri innehåller vätefluorid, ett fasansfullt giftigt ämne som i gasform passerar genom både hud och skyddsdräkt:

  Citat tidningen NBÅ 2/2018, Bo Ericsson, Sveriges Fordonsverkstäders Förening:

  ”Få känner till hur giftig till exempel vätefluorid är. Maxdos för brandmän är 1,7 mg/m3, vid 25 mg/m3 ger det livslånga skador och vid 139 mg/m3 är det dödligt. Vid en totalbrand av 100 kWh li-jonbatteri (en bil till exempel) frigörs 2-20 kg vätefluorid.”

  ”När man läser datasäkerhetsbladet blir jag förvånad över att ingen informerar om att det blir frätskador på luftvägarna, dödligt vid hudkontakt, orsakar allvarliga frätskador på hud och ögon och är dödligt vid inandning.”

  Slut citat.

  Dessutom är elbilar ytterst opraktiska för de flesta och vem vill använda bagagerummet till att förvara flera olika nerkladdade grova laddkablar passande olika leverantörers laddstolpar? Bekvämlighet är ett nyckelord när en ny produkt lanseras, inte plågsamt mycket mer krångel.

  Ett annat stort problem är att det inte finns elström att tillgå momentant om en större del av fordonsflottan byts ut. Samt att en hållbar alternativ lösning redan finns framme och snart kan vara helt införd: HVO-diesel gjord av skogsavfall, eller metanol för bensinbilar tillverkad av samma råvaror. Skogen växer oss bokstavligen över huvudet och behöver ändå skattas mycket mer än idag. En win-winsituation kraftigt motarbetad av Miljöpartiet, till stor nackdel för i stort sett alla svenskar.