Protester på Cypern


Ljus och banderoller utanför Limassols distriktskontor, för att hedra de 12 som dog i måndagens enorma explosion vid flottbasen Evangelos Florakis. I närheten finns Vasilikos-kraftverket, Cyperns största, som också slogs ut. Den cypriotiska militären förvarade 98 containers med beslagtagna vapen, som skulle ha skickats från Iran till Syrien. Förvaringen har fått kritik från flera olika håll, men ansvariga politiker har hävdat att det varit säkert. När brandkåren i helgen tappade kontrollen över en skogsbrand i närheten var katastrofen ett faktum.

Igår kväll samlades demonstranter utanför presidentpalatset för att protestera mot den sittande presidenten, vänsterpolitikern Demetris Christofias. Veckans tragiska olyckshändelse anses vara toppen på isberget av dåligt politiskt styre, nepotism och slöseri med skattemedel. Nu vill många av Christofias avgår.

Om presidenten avgår kan man fråga sig vad som händer med de FN-ledda samtalen mellan Cypern och den icke erkända turkiska enklaven på nordsidan? Christofias har haft enandet av ön som en stark politisk målsättning. Andra politiker kanske inte är lika engagerade i ämnet, och inte lika villiga till eftergifter och kompromisser. FN hotar dessutom med att dra tillbaka sina fredsbevarande trupper inom kort, om den segdragna konflikten inte kommer till en lösning.

Cypern har hittills haft en hyffsat god ekonomi, men med ett kraftverk mindre (man hade sammanlagt tre) och en omvärld som lider av finansiella problem, blir det allt svårare att hålla igång det ekonomiska maskineriet, som mångt och mycket bygger på turism, service, låga bolagsskatter och offshore-företag.

 


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.