Regeringen gör det igen!


Medelsvensson har det i dagsläget bättre än någonsin. Arbetslösheten minskar, skatten på arbete sänks, skatten på fastigheter sänks, vård och omsorg görs tillgängligare, samtidigt som de sociala skyddsnäten är fortsatt starka. Och det är en historiens ironi att det skulle vara det borgerliga blocket som driver fram utvecklingen, och inte socialdemokratin och arbetarrörelsen, vars stridsrop en gång i tiden var ”lägre skatt för arbetare”.

Socialdemokratin har kommit till vägs ände med sina oändliga skattehöjningar, den politiskt korrekta sanningen om att vi kan höja skatten hur mycket som helst bara vi får något tillbaka ifrågasätts numera starkt. Det är inte längre sexigt att betala skatt, som Mona Sahlin en gång uttryckte det.

Många duperas av faktumet att blott ca 30% skatt redovisas i lönekuvertet, men vi förtränger att arbetsgivaren redan dragit av 30% för våra pensioner mm, och att vi i affärer och butiker betalar moms. Därtill tillkommer fastighetsskatt, energisskatt, alkoholskatt, tobaksskatt etc etc. Totalt sett betalat vi i snitt runt 50%. Tillsammans med Danmark har vi världens högsta skatt.

Var går gränsen för skatten, 60%, 70%, 80% eller 90%? Även de sexiga skatteälskarna inom socialdemokratin har en smärtgräns, men de väljer att prata om något annat. Vid 70-80% skatt skulle de flesta småföretagare lägga ner verksamheten, och hellre välja a-kassa eller utlandsflytt. Detta resonemang gäller även vanliga löntagare.

Staten kan inte ta ut hur mycket skatt som helst, och inte ens den borgerliga alliansregeringen lever upp till löftet om att alla ska få behålla minst hälften, som en gång utlovades i samband med århundradets skattereform.

Och givetvis uppstår hämmande effekter på arbetsmarknaden redan vid 30%, 40% eller 50% skatt. Viljan att klättra vidare på karriärstegen minskar eftersom skatten äter upp merparten av löneökningen; det blir helt enkelt inte värt att lägga ner dyrbar tid på vidareutbildning, omskolning, eller flytta dit jobben finns, starta egen firma el dyl.

Även ur ett vänsterperspektiv är denna utveckling farlig, eftersom själva grunden i arbetarrörelsens kamp handlar om att lyfta upp arbetaren ur misären genom utbildning, karriär och högre löner. Ur ett samhälleligt perspektiv bidrar därför högskattepolitiken i stor utsträckning till stagnation och förfall.

Alltför höga skatter hämmar både vänster- och högerpolitik, sent omsider kommer vänstern att upptäcka det, men då har arbetarna och medelklassen redan lämnat det sjunkande skeppet och flyttat till Reinfeldts skuta.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatt, skatter, jobbavdraget, alliansen, regeringen


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
QL
QL
12 years ago

Tycker dom borde sänka momsskatten istället, då sänks ju skatten för alla & alla tjänar på det, men antar att det är alldeles för solidariskt, vi kan ju inte hjälpa dom som inte arbetar eller?

Seriöst kolla vem som tjänar på skattesänkningarna, arbetare tjänar nada bara blåögda arbetare tror att dom tjänar på det.

I och med skattesänkningarna så höjs avgifter på sånt som varje medborgare behöver(transport m.m bil/tunnelbana/bus) + bostad & där försvann dom ”extra” pengarna i plånboken för alla låginkomsttargarna(+ lite till) bra jobbat alliansen…

Sven Svensson
Sven Svensson
12 years ago

Jag vill minnas att Mona tyckte det var häftigt att betala skatt, inte sexigt.

Å andra sidan så kommer jag inte ihåg ifall jag har ett bra minne för citat eller inte.

Robert
12 years ago

QL,
Tur att vi har borgerlig regering då, annars hade vi haft höjd inkomstskatt, samt höjd bensinskatt och fastighetskatt. Och det skulle väl arbetarna knappast tjäna på?

Mumlan
Mumlan
12 years ago

Tyvärr har personer som bor i socialt utsatta områden och har ett stort vårdbehov fått en sämre vård och omsorg när Vårdval Stockholm infördes. De sociala skyddsnäten är inte heller starkare än dess svagaste länk. Min sambo har lyckats falla igenom hela systemet. Efter lång tids sjukdom ligger han nu på sjukhus, men han får ingen sjukpenning, trots att han jobbat i hela sitt liv och aldrig belastat samhället. Jag är säker på att många fler kommer att falla igenom systemet om/när den nya sjukförsäkringen börjar gälla. Vi kommer att få en helt ny grupp fattiga och det får kommunerna… Read more »

Robert
12 years ago

Mumlan,
Min erfarenheter av vårdal Stockholm är goda, det har gett större tillgänglighet till vård i de flesta områden. Det gamla systemet var verkligen inte bra, även s skulle ha behövt att reformera det.

Och vad gäller de sociala försäkringarna så finns det flera skyddsnät, i Sverige är det närmast omöjligt att falla igenom helt. Får din make inte sjukpenning (vilket iof verkar märkligt) så har han rätt till socialhjälp.

Den nya sjukförskringen verkar helt OK, man sätter rehabilitering etc i fokus, vilket gynnar den sjuke. http://www.regeringen.se/sb/d/1950

Mumlan
Mumlan
12 years ago

Alla har inte fått det bättre med Vårdval Stockholm. Vissa har fått det sämre och det har ökat klyftorna bland folk. Varför min sambo blev utan sjukpenning kan du läsa om här: http://isanningensnamn.blogsome.com/2008/02/24/hal-i-sjukforsakringen/ Nej, min sambo får inte socialhjälp. Det är jag som (enligt lag) ska försörja honom. Därför lever vi nu båda två på existensminimum. Enligt socialens norm har vi ett överskott på en knapp hundring i månaden. Bidragsnormen täcker inte heller de faktiska utgifterna man har, t.ex. amortering på huslån m.fl. kostnader som vi inte kan eliminera.(Det är bara räntan som kan tas upp som boendekostnad.) Så trots… Read more »

Danne Nordling
12 years ago

Att sänka skatten för låginkomsttagare är opinionsmässigt svårt. QL demonstrerar precis den kritiska uppfattning som jag hört under mycket lång tid. ”Arbetarna tjänar inte på skattesänkningar eftersom andra utgifter blir dyrare.” Det kanske ligger något i detta om man inte klart deklarerar att skattesänkningen skall betalas av de rika. Så gjorde Sträng 1971 då 1/3 skulle betala sänkningarna för 2/3.

Det leder till en intressant slutsats för Alliansen.
/DNg

Robert
12 years ago

D Nordling,
Vi bör också fundera på möjligheten att dessa varor/tjänster (eller andra) hade blivit dyrare även under ett socialdemokratiskt styre – fast utan skattesänkningen som kompensation. Räkna snarare med skattehöjningar, vilket inte är ovanligt under s-styre. Fram med miniräknarna gott folk.

Att hela tiden påstå att skattesänkningar äts upp av andra utgifter är iof ett effektivt sätt att motarbeta borgerlig politik, men det är inte ett särskilt hederligt eller logiskt sätt.

Robert
12 years ago

Mumlan, Jag sympatiserar med dig och din sambo, men blir det inte lite fel att enbart politisera det hela? Citat från din blogg: ”Anledningen till att de vill nollklassa honom är för att han inte varit anmäld på arbetsförmedlingen under hela perioden från det han slutade sitt jobb. Men det var faktiskt inte hans val. Det var en handläggare på arbetsförmedlingen som slängde ut honom därifrån bara för att hon tyckte han skulle vara sjukskriven. Blah… Det var då han träffade den oförskämda läkaren. Någon sjukskrivning var det inte tal om.” Det här handlar ju om att tjänstemän/läkare missköter eller… Read more »

Mumlan
Mumlan
12 years ago

Det är handläggaren på arbetsförmedlingen som har gjort ett grovt fel. Arbetsförmedlingen borde ha rättat till felet när det upptäcktes men det har de inte gjort (eller kunnat göra). Vad jag förstår så har handläggaren brutit mot 3 Kap. 2§ Skadeståndslagen men vi orkar tyvärr inte göra någon process av det. Vi drunknar i papper ändå. Det som stör mig är att myndigheter inte kan rätta till sina fel, så det är vi som får ta smällen. Dessutom har det hänt två gånger att papper som vi skickat till FSK kommit bort. Man frågar sig varför. Det känns som om… Read more »

Robert
12 years ago

Mumlan,
Det du i praktiken gör är att du klagar på socialdemokratin – om vi nu ska vara politiska.

Den nya regeringen har inte hunnit ändra på särskilt mycket. De flesta tjänstemän har inte hunnit ändra attityd, tankesätt eller ta till sig nya regler.

jonte
jonte
12 years ago

Är vanlig arbetare och skattesänkningarna har inte märkts nämnvärt i min plånbok och jag känner ingen som det har gjort någon större skillnad för heller. Däremot så har välfärden blivit sämre och det har blivit otryggt på arbetsplatserna. Det har helt blivit arbetsgivarens marknad. När det gäller vården så är det i dom rika områdena som det har blivit bättre tillgänglighet. I dom fattiga har det blivit sämre. Det ser man främst i förorterna där tillgängligheten till vård minskar. Och på landsbygden och framförallt norrland så märks det också. Där kan man få åka 20-30 mil för att få akutvård.

Robert
12 years ago

Jonte, Märklig iakttagelse när allt fler får jobb, och fler läkarmottagningar öppnar även i förorter. Och jag förstår inte hur det kan ha blivit otryggt på arbetsplatserna, regeringen har inte ändrat en millimeter i lagar gällande anställningsskydd etc. Detta görs ju i fackliga avtal. Och vad gäller nedläggningen av akutavdelningar, så trodde jag det var ett socialdemokratiskt paradnummer? Jag är inte överens med den borgerliga regeringen i alla frågor, jag är inte med i något borgerligt parti, jag är inte rik eller priviligierad på något sätt, jag jobbar hårt för sura slantar, och jag är fullkomligt övertygad om att varken… Read more »

Mumlan
Mumlan
12 years ago

Jag kan inte hurra varken för moderater eller sossar, men borgarna slår spiken i kistan för det som sossarna påbörjade. Anställningsskyddet urholkas rejält med den nya sjukförsäkringen och den som inte får rätt hjälp i tid hamnar helt utanför systemet. Det är nämligen inte helt enkelt att få rätt diagnos alla gånger och inte heller att få rätt behandling. De allra flesta som idag har tidsbegränsad sjukersättning kommer också att hamna utanför. Jag anser att det är helt sjukt att alla dessa människor ska offras. Vad de sk. resursjobben kommer att innebära har inte ens börjat utredas! De kan starta… Read more »

Robert
12 years ago

Mumlan,
Det kan bara bli bättre, vi får se vad som händer efter den 1 juni. Tills dess får du gnälla på sossarna.