Regeringen lägger ner Svenska instituten i Athen, Rom och Istanbul

svenska-institutet-athenDe svenska instituten i Athen, Rom och Istanbul ägnar sig framförallt åt arkeologiska, arkitektoniska och historiska studier, de är i första hand forskningsinstitut och i andra hand kulturella knytpunkter. Även om bägge funktionerna är nog så viktiga.

Då vi i Sverige inte har någon tradition av att näringslivet finansierar dylik verksamhet innebär statens tillbakadragande av medel att instituten läggs ner. Och det innebär problem för de universitet som bedriver studier i dessa ämnen, och i slutänden svårigheter för de studenter som vill studera antikens Rom, Grekland etc.

Jag har svårt att se om det här är symbolpolitik eller ett slags febrilt letande efter sparåtgärder?

Historiskt sett så har det varit överklassen som ägnat sig åt att studera antiken i Sverige, från Gustav III till Gustav VI Adolf, även om ämnet numera har sipprat ner till alla samhällsklasser via universiteten, populärarkeologiska tidskrifter, historiska böcker etc.

Socialdemokratiska regeringar har tidigare haft problem med den här överklasstämpeln, och framförallt med det frihetliga bildningsidealet. För några år sedan skulle Marita Ulvskog avveckla Medelhavsmuseet, och tvinga ihop verksamheten med andra museer. Som tur var gick inte förslaget att genomföra. Men nu är det åter dags att slå spiken i kistan för svensk medelhavsarkeologi. Samtidigt som allt fler intresserar sig för arkeologi, historia och Östra Medelhavets kulturella utveckling.

Den som vill kan skriva på protestlista här. Läs mer i SvD, SvD, SvD, DN, Aftonbladet

Bild: Svenska institutet i Athen.

Liknande artiklar

  • Skolan – politikernas LEKSTUGA?Skolan – politikernas LEKSTUGA? Utbildningsväsendet ändras i takt med politikernas ambitioner, mål och slipsfärg. Förändringar i skolan är vardagsmat. Somliga pratar om det livslånga lärandet, kunskaper för det globala samhället, nya betygssystem och reformerade […]
  • Globala klimatförändringar under MILJONER år, kommentar till D NordlingGlobala klimatförändringar under MILJONER år, kommentar till D Nordling D Nordling skriver ett intressant inlägg i sin blogg om globala klimatförändringar under de senaste 400,000 åren. Och vi kan lyckligtvis konstatera att vi haft ett osedvanligt stabilt klimat under de senaste ca 10,000 åren […]
  • Vad GÖR vi i skolan?Vad GÖR vi i skolan? Allmän skolgång har skänkt stor glädje till världen; välutbildade medborgare kan skapa sig en bättre karriär, ett bättre liv, lyfta sitt intellekt. Allt detta är till gagn för våra länder, vår civilisation. Samtidigt kan skolan också ses […]
  1. “Då vi i Sverige inte längre har någon tradition av att näringslivet eller personer finansierar dylik verksamhet..” kunde det stå.
    Jämför San Michele och Birgittahuset.

  2. Absolut, det handlar ju alltid om personer i slutänden. 50 år med socialdemokratiskt styre har satt sin prägel. Mycket av det som faktiskt kunde vara/eller förblivit privata initiativ är numera beroende av staten.