Repstump med ögla kan vara hatbrott


Repstump med ögla kan vara hatbrott 1

Barack Obama var förmodligen en USA:s allra sämsta presidenter. Han lovade förändring men fortsatte George W Bush meningslösa krig i Mellanöstern och satte inte stopp för USA Patriot Act som lade grunden för det s.k övervakningssamhället. Det fanns inga många äkta fjädrar i den skruden. Kanske kommer framtidens historiker framförallt att betrakta honom som en skicklig skådespelare?

Hursomhelst, Obama har belönats med ett stort skrytbygge kallat Obama Presidential Center i Chicago. Och i slutet av förra veckan hittades en ”snara” vid byggarbetsplatsen. Det var alltså ett rep som knutits till en ögla, tillika en symbol för hat mot svarta som har sitt ursprung i den amerikanska södern. Företaget som bygger centret för 830 miljoner dollar avbröt omedelbart arbetet och meddelade att man håller utbildning mot fördomar för personal och arbetare.

Men det finns en del som är skeptiska till snaran, och menar att knutna repstumpar på byggarbetsplatser kanske inte är så konstigt, och att man överreagerar. Hatbrottsanklagelser utan grund har använts i propagandasyfte tidigare, och det kan finnas anledning att ta incidenten med en nypa salt. Vi har exempelvis Jussie Smollett-fallet, där skådespelaren och sångaren iscensatte ett falskt hatbrott mot sig själv och felaktigt hävdade att anhängare av dåvarande president Donald Trump fysiskt attackerade honom nära hans lägenhet i Chicago mitt i natten i januari 2019.

Den styrande liberala klassen i USA är väldigt känslig för allt som har den minsta koppling till rasism. Åtminstone om det rör sig om rätt symboler på rätt plats. De är exempelvis inte lika känsliga vad gäller deras allierade i Ukrainakriget. Gång på gång har Ukrainska soldater påkommits med diverse nazisymbolik, men det viftas bort lätt och ledigt; ointresset är kompakt.

Fast förekomsten av svastikor och ss-symbolik är påtaglig utmed Dneprs omgivande fält och gröna skogar. Och vi vet att det också finns en historisk koppling där många ukrainare välkomnade den tyska ockupationen under andra världskriget, många stred på tyskarnas sida, och var delaktiga i folkmordet på judarna. Och det ukrainska upproret mot sovjetmakten hölls vid liv och sponsrades av USA ända in på 1950-talet. Det passade västmakternas syften att ha en törn i sidan på ryssarna, oavsett kollaboratörernas ideologiska härkomst. Den ursäktande attityden mot hatsymbolerna i Ukraina har en längre historia än vi tidigare anat.

Men snaror och svastikor kan likväl vara utslag för okunskap, ironi, dåliga skämt eller ett sätt att skaffa sig uppmärksamhet. Kanske används symbolerna inte alltid utifrån det ursprungliga syftet? Det intressanta är hur folk reagerar – eller inte reagerar.


Följ oss!