Riksdagen klubbar igenom vidrig lag i sommarlugnet


Om två veckor klubbar de folkvalda igenom en lag som i korthet går ut på att all svensk internettrafik ska kunna avlyssnas och lagras av FRA. Detta kommer givetvis att få konsekvenser; Christian Engström (pp) noterar att det journalistiska källskyddet i praktiken avskaffas. Hur kontakta en journalist anonymt om staten via FRA har tillgång till fullständiga data om vilka som har ringt och mejlat journalisten, och kanske kopior av alla mejlen också? De stora medierna opponerar sig inte, förutom några enstaka artiklar har de etablerade aktörerna skött ärendet med vänsterhanden.

FRA-lagen är den populära benämningen på en föreslagen lag som finns föreslagen i proposition 2006/07:63, som skulle ge FRA uppgiften att avlyssna Internettrafiken och telefonsamtal som går utanför landet. Internettrafiken kommer dock också att kunna avlyssnas inom Sverige, då mycket internettrafik går genom servrar i utlandet. Detta skall göras för att spana efter ”yttre hot”, men kommer även att användas gentemot civila som inte är misstänkta för något brott. Förslaget innebär att all trafik som går via utlandsbaserade servrar, även populära webbsidor som Google, Hotmail och Wikipedia, kommer att övervakas. Lagen är tänkt att röstas igenom den 17 juni 2008, för att sedan börja gälla 1 januari 2009 (saxat från Wikipedia).

Vi käkar sill, lapar sol och tycker att livet inte är så illa efter ett halvår av mörker av kyla. Men på myrstacken borta vid Norrström sjuder det av aktivitet. När vi har tankarna på annat håll, när vi knappt orkar titta på nyhetsprogrammen eller läsa ledarsidorna – då smäller det till.

Jag uppmanar alla riksdagsmän, oavsett färg, att visa mod och rösta emot förslaget.

Förslaget har fått hård kritik från flera håll för att vara ett allvarligt ingrepp i den personliga integriteten. Teleoperatörer i Finland har uttryckt oro i och med att det kan bli olagligt för dem att koppla telefonsamtal genom Sveriges nät, eftersom telefonsamtal enligt finsk lag inte får avlyssnas. Google har deklarerat att man inte kommer att investera i nya servrar i Sverige om lagförslaget går igenom. Peter Fleischer, Googles ansvarige för integritetsfrågor, har om förslaget sagt:

Vi kan helt enkelt inte kompromissa med våra användares integritet och låta svenska myndigheter ta del av data som kanske inte ens rör svensk aktivitet. […] Förslaget är sprunget ur en tradition inledd av Saudiarabien och Kina och hör helt enkelt inte hemma i en västerländsk demokrati.

Förslaget har även kritiserats för att urholka meddelarskyddet samt att den stider mot Europakonventionen, som gäller som en del av svensk grundlag
(saxat från Wikipedia).

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, FRA, avlyssning, datalagring, signalspaning, integritetskränkning


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
steelneck
steelneck
12 years ago

Det är värre än så. Gör gärna en traceroute (tracert i windows) på http://www.riksdagen.se, klistra sedan in resultatet i någon trace route locator som lokaliserar servrarna på vägen från riksdagens servrar till dig. Gör testet flera gånger (blir olika från gång till gång), på flera olika genuint svenska webbplatser. Kolla in headerinformationen i något mail du fått från någon i sverige (inte då yahoo, msn, hotmail) och gör samma traceroute med följande lokalisering på IP-numret. Du kommer att bli förvånad. Informationen från riksdagen har många gånger tagit vägen via Barcelona, Hrastnik, Tallin, Moskva osv. innan den nått mig i norra… Read more »

enkla z
12 years ago

Man minns från barndomen när föräldrarna varje månad fick en liten korsordstidning skickad från Budapest (en vän till dem prenumererade). ”Füles”. Inpackad i: Brunt kartongpapper. Efter en 7-8 år (när muren föll) kom det fram att väninnan först omsorgsfullt packat in tidningen i fint blommigt papper. Det visade sig att posten sedan blivit öppnad och kontrollerad och ompackad på terminalen, innan den lämnade landet. Vid varje försändelse. Would you believe? Antar att det fungerar på samma sätt från Kina t ex. Undrar vad folk skulle tycka om att myndigheter skulle få öppna fysiska brev, lite när de ville, utan domstolsutlåtande.… Read more »

Robert
12 years ago

Enkla Z,
Jo, jag har också barndomsminnen av öppnade paket etc. Eko av en svunnen tid, trodde jag åtminstone.

Snigelpost kommer jag nog inte att använda, så det är bara att luta sig tillbaka i soffan och inse att man är avlyssnad, registrerad och idiotförklarad. Tack kära politiker! Vi kommer aldrig att rösta på er igen.

Markus "LAKE" Berglund
12 years ago

Hej Robert!

Har jag inbillat mig, eller har du öppet sagt att du röstade på Centerpartiet förra valet? Så jag vet om jag kan lägga in dig på listan, eller inte:

http://lakonism.blogspot.com/2008/06/vad-pgr-bakom-kulisserna-kring-fra.html

Robert
12 years ago

Lake,
Nej, jag röstade inte på centern.

Markus "LAKE" Berglund
12 years ago

Bra för dig, då slipper du ju ångra dig nu… 🙂