Röda måsar skränar högt och falskt

Som väntat så skränar de röda måsarna högt i riksdagen, i medierna och på bloggarna. Alliansens politik är orättvis påstås det, den gynnar de redan rika och sparkar på de som redan ligger. Klassklyftorna kommer att öka, den svenska modellen rämnar, ”nyliberalismen” har fått fotfäste i landet, allt kommer att gå åt helvete.

Tyvärr kommer den sakliga kritiken i skymundan, liksom det faktum att de röda bidragit med massarbetslöshet och ett ökat utanförskap under tolv långa år. Hur kommer det sig att de skränar så högt? De har ju bevisligen misskött sig, misslyckats med sitt uppdrag och tappat i trovärdighet. Väljarna ville inte ha dem.

Avskaffandet av förmögenhetsskatten, höjningen av a-kasseavgiften, sänkningen av fastighetsskatten och inkomstskatten – allt bidrar enligt de röda till ökade klyftor i samhället.

Att lågavlönade Olle får behålla 200 kr mer av sin lön medan högavlönade Nisse får behålla 1000 kr mer anses djupt orättvist. Märkligt kan tyckas, eftersom bägge faktiskt får mer i plånboken. Att Olle pluggat 2 år på gymnasium, medan Nisse pluggat 5 år på KTH schabblas mer än gärna bort i debatten. Är det detta som är ”klasskampen” – att somliga väljer att ta studielån och utbilda sig medan andra inte gör det?

Ersättningen till arbetslösa har i vissa fall sänkts, vilket också anses orättfärdigt; att alliansens arbetsmarknadssatsningar ökar de arbetslösas chans till nya jobb spelar tydligen ingen roll. Många anser annars att själva poängen med a-kassa och arbetsförmedling är just att slussas vidare till nästa jobb så snabbt som möjligt. Om det nya jobbet är bra eller dåligt spelar mindre roll, det är lättare att fortsätta söka drömjobbet som anställd än som långtidsarbetslös ams-kurspendlare.

Vänstern har tillika stirrat sig blind på att avskaffandet av förmögenhetsskatten gynnar de rika. Att de förmögna får möjlighet att pumpa in sina pengar i svenska företag istället för bankkonton på Cayman Islands spelar ingen roll för de röda. Nej, de förstår inte ekonomi, än mindre begriper de sig på företagande och mänskligt beteende. Låt pengar och välutbildade människor lämna landet istället, och låt de allra rikaste slippa förmögenhetsskatt. Detta var socialdemokraternas devis – märkligt kan tyckas, framförallt ur ett vänsterperspektiv.

Det pratas mycket om att räntan kommer att stiga – trist för alla oss som har lån, men också positivt för alla oss som försöker spara pengar på banken. Att överbelåna sig har aldrig varit smart, men många har ansett sig tvingade, eftersom de inte har några sparade medel. Sverige har som bekant världens högsta skattetryck, kanske är det detta faktum som mest bidragit till överbelåningen?

Så fort någon får behålla MER av skatten än någon annan skriker vänstern högt. Att högavlönade får MER a-kassa, föräldrapenning, sjukpenning eller pension anses däremot inte orättvist. Detta system har vänstern initierat, och uppenbarligen är de nöjda. Syftet är givetvis att vinna röster från medelklassen. Med vänsterglasögonen på borde situationen vara den omvända, de rika får inga eller lägre bidrag och ersättningar – men nej, så är det uppenbarligen inte. Att vara logisk och följa den berömda röda tråden är inget som tilltalar de röda. ALLT som alliansen gör är fel, oavsett syfte – ALLT som de röda föreslår är rätt, trots att de gjort fel i tolv långa år. Och tro inte på de röda måsarnas snack om ökade satsningar på vård, omsorg och skola – skattepengarna har under tolv långa år gått till andra ting.

De röda vädrar morgonluft, alliansen dras med usla opinionssiffror, och en ny mås leder flocken. Allt ska förändras, allt ska bli bra igen. Göran är borta nu, han finns bara på TV. Men hur ska man vinna val genom att lova höjda skatter i syfte att återställa allt som det var förut? Ska de rödgröna köpa tillbaka de utsålda statliga bolagen, höja fastighetsskatten, höja inkomstskatten, återinföra förmögenhetsskatten, avskaffa avdragsgilla hushållstjänster – och försätta tusentals människor i arbetslöshet?

Ska de likväl avskaffa nystartsjobben som gett tusentals långtidsarbetslösa en chans att komma in på arbetsmarknaden? Ska man förstatliga de egenstyrda sjukhusen, så att politiker och byråkrater åter ska bestämma hur många röntgenapparater som ska köpas in – istället för läkarna själva? Ska de ta bort betygen och ordningsreglerna i skolan, så att skolbränder, vandalism och misslyckade studier blir vardagsmat igen? Ska de kicka tusentals nyanställda poliser som löser många av våra vardagsbrott och bidrar med trygghet på lördagsnatten?

Det blir ett spännade val 2010. Tills dess kommer de inrikespolitiska kommentarerna att bli glesare på min blogg. Oppositionen fäller krokben på sig själv, de behöver inte min hjälp, och snart har Mona tappat kvittona eller överbelastat kontokortet igen. Vem orkar engagera sig? Just nu är jag extremt trött på ankdammspolitik och klasskampsretorik.

Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, politik, oppositionen, socialdemokraterna, vänstern

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Peder
Peder
13 years ago

Mycket bra skrivet, håller helt med.

Tobias Struck
13 years ago

Robert. Jag gillade inte den socialdemokratiska modellen. Men tyvärr har även jag mer och mer börjat tycka att regeringen är överklassens geisha: ”Avskaffandet av förmögenhetsskatten, höjningen av a-kasseavgiften, sänkningen av fastighetsskatten och inkomstskatten – allt bidrar enligt de röda till ökade klyftor i samhället.” Ja , det gör dessa åtgärder också – så länge inte småföretag subventioneras kraftigare och anhöriginvandringen från fattiga länder stryps. Vad utträdena ur facken (för att folk skall få över pengar från skattesänkningen) nu kommer att åstadkomma tillsammans med lättnader för samhällets rikaste, är en lönedumpningseffekt, vilket naturligtvis gynnar de rikaste ännu mer! De kan behålla… Read more »

Robert
13 years ago

Struck,
Jag håller inte med alliansen till 100%, men de är överlägsna den kvasisocialistiska röra vi tidigare sett. Du oroar dig för att regeringen inte gör tillräckligt mycket för småföretagarna – tja, de har haft makten i drygt ett halvår – det kanske kommer. Du oroar dig över invandringen – är det konstigt att folk flyttar? Du oroar dig över att regeringen tillhör överklassen – ”till och med Sabuni”! Välutbildade driftiga personer brukar benämnas ”överklass” av socialister – vi får hoppas av våra folkvalda är just välutbildade och driftiga.

Tobias Struck
13 years ago

Robert. Å nej, så lätt kommer du inte undan: 1. När skall hjälpen till småföretagen komma? När de rikaste har fått femton eller tjugo mils försprång? 2. Till skillnad från dig men i likhet med de första liberalerna så tror jag på nationen som form. Det betyder att jag vill värna minsta etiska gemensamma nämnare i kulturen för att skydda vår liberala lagstiftning från uppluckring och för att skydda medborgarna från kulturellt betingad segregation, spänningar och socialt utanförskap, som leder till sekterism och kriminalitet. Då måste vi vara selektiva i vilka grupper som vi ger medborgarskap. Anhöriginvandringen från fattiga länder… Read more »

Robert
13 years ago

Jag har ingen aning om när hjälpen till småföretagen ska komma. Skattesänkningar kommer i och för sig alla till del, även till mig som är småföretagare. Men visst väntar jag på att egenavgifter o dyl ska sänkas. Allt går inte på ett halvår. Och sossarna kommer definitivt inte att göra något åt saken. Politik handlar om att välja det minst dåliga alternativet. Mitt inlägg var inte en lovsång till alliansen, utan kritik till de röda. Jag tror inte på nationen som form, inte heller några minsta etniska gemensamma nämnare. Jag struntar i om du käkar falukorv eller kebab. Nyamko Sabuni… Read more »

Tobias Struck
13 years ago

Robert. Nu retas du: Jag skrev ”minsta ETISKA gemensamma nämnare”. Inte ETNISKA. Det hör visserligen samman, för utan myter, berättelser, tradition och kultur i största allmänhet, så faller värderingarna. Så ett land behöver en stark etnisk majoritet. Dock menar jag inte ras med etnisk, utan folkidentitet. Jag skiter också i om du är kolsvart eller kritvit, käkar falukorv eller kebab etc. Dock är det bra för dig och samhället om du talar svenska språket, gillar samma moderna liberala moral som flertalet och som lagen stödjer sig på, hajar en del av kulturarvet etc. Med anhöriginvandringen från fattiga länder till vår… Read more »

Robert
13 years ago

Förlåt – etiska.
Du fick in några liberala grundvärderingar på slutklämmen annars har det varit tunnsått med det.

Rika kanske röstar på rika? Vi har allmän rösträtt. Förmodligen kan man nog betrakta alla i riksdag och regering som ”överklass”, oavsett partitillhörighet.

Dina åsikter om invandring intresserar mig ej. Folk flyttar och har alltid gjort det, det borde du veta som är etnolog. Problem uppstår, visst, men så länge det finns lag och rätt så kan de lösas.

Som sagt mitt inlägg handlade om ”röda måsar” inte invandring, småföretagare el dyl.

Tobias Struck
13 years ago

Robert. OK, det handlade om ”röda måsar” – men jag tog fasta på ditt genomgående försvar av regeringspolitiken, vilket jag reagerade på, eftersom regeringen för en politik som endast gynnar samhällets rikaste. Det är inte liberalt. Det är liberalt att gynna medborgarens ekonomiska samt intellektuella frihet samt fysiska frid. Därför är det inte liberalt att bjuda in fattiga till en välfärdsstat, från kulturer med en etik som sätter sig på tvären mot den hegemoniska och låta dessa bosätta sig här och försörjas av bidrag samt utöva press på sina anhöriga att lyda det gamla landets seder och etik – bara… Read more »

Robert
13 years ago

Du har ingen aning om vart jag bott eller under vilka förhållandet jag vuxit upp, låt oss säga att jag kan en hel del om ämnet. Nu handlade mitt inlägg om att inte bara de rikaste gynnas, eller hur? Och du har inte kommit med några motargument. Kommer t ex satsningarna på arbetsförmedling o dyl INTE att gynna de fattiga? Varför skulle inte sänkt skatt gynna även de fattiga? Varför köper du klasskampsretoriken; du hajjar väl att de rika alltid kan bolla med sina pengar? De blir varken fattigare eller rikare av alliansens politik – däremot stannar deras pengar kvar… Read more »

Tobias Struck
13 years ago

Robert. Klasskamp intresserar mig inte. Jag vill bara ha ett samhälle där en individ skall kunna komma till sin rätt – oavsett från vilka förutsättningar den kommer. Har du sett köerna utanför Systembolaget på lördagarna? Svenskarna super för de extra hundralapparna. Det kvittar för mig – men om inte regeringen satsar på småföretagande (särskilt i Norrland) och stryper anhöriginvandringen från Nordafrika och Västasien – så tror jag helt enkelt inte att regeringen gynnar Sverige som helhet, utan bara de rikaste. Att sedan dessa rikaste kan gå samman och sälja mer skit till folk som folk inte behöver – det är… Read more »

Robert
13 years ago

Repris… Eftersom du inte har några sakliga argument mot det jag skriver, eller några belägg för dina egna idéer finns det inte så mycket man kan tillägga. Tro kan du göra i kyrkan – eller ännu hellre – på din egen blogg 😉

Tobias Struck
13 years ago

Robert. Retsticka. Att ökningen av antidepressiva mediciner ökar med 20 % för varje år i Sverige är inget som jag tror. Att 1400 svenskar tar sina liv varje år och att det dör fler ungdomar av självmord än i trafiken är inget som jag tror. Att allt fler flickor såväl som pojkar regelbundet skadar sig själva medvetet är inget som jag tror. Att barnagan ökar, särskilt bland de grupper som lever i utanförskap är inget som jag tror. Att användandet av illegala droger bland ungdomar ökar är inget som jag tror. Att kommunerna har budgetunderskott och att invandringen utgör en… Read more »

Tim
Tim
13 years ago

Anskrämliga illustrationer. Finns det verkligen en marknad för halvtaskiga illustratörer som du?

Robert
13 years ago

Tim,
Haha, jo det finns en marknad. Finns det en marknad för nonsenskommentarer?

Robert
13 years ago

Struck,
Det var mycket på en gång. Klart jag bryr mig, men jag tror inte politik är lösningen på allt här i världen.

Roland Persson
Roland Persson
13 years ago

I en tid då nästan alla svenskar var bönder 97% grundlade man Sveriges välstånd. 1658 lyckades Sverige erövra våra skånska landskap Skåne,Halland och Blekinge. Trots erövringen har dessa sydliga landskap i alla år klarat av att vara väldigt vinstrika. Nu blir det ju värre eftersom att generationers arbete och klokt sparande och investerande skall betala livhanken på alla människor som politikerna bestämmer skall fraktas från arabländerna till Skåne. Klart som fan att det blir så när alla Stockholmare är så avundsjuka på vårt välstånd och vår rikedom. Men dagen kommer då er saga är slut.

Robert
13 years ago

Roland P,
Jag flyttade från Blekinge till Stockholm för att det finns fler möjligheter till jobb här. Vad är det för rikedom du pratar om?