Rörmokaren tjänar mer än läraren


Många lyfter fram klassklyftorna, lönegapet mellan de fattigaste och de rikaste, som det enda sättet att ta tempen på samhället. Men om de ”fattigaste” tjänar bra, blir inte gapet meningslöst, hur stort det än förefaller vara?

Jämför istället följande: VVS-montörer, golvläggare och elektriker tjänar ca 36,000 kr/mån. Sopåkare tjänar ca 34,000 kr/mån.

En vanlig gymnasielärare tjänar ca 26,000 kr/mån. Även administratörer på myndigheter, museer etc tjänar lika mycket.

Det ska löna sig att plugga, vi ska bygga kunskapssamhället, lära för livet…

Det blev inte riktigt så. Arbetarrörelsen vann; vi andra sitter på undantag, degraderade till skatteboskap.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, lön, löner, arbetarrörelsen, LO


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Urgh
Urgh
12 years ago

Om du tror att den vanliga elektrikern och golvläggaren tjänar 36,000 så undrar jag vilken fantasivärld du lever i.

Kom tillbaka när du fått lite mer kött på benen, för den där listan visar bara de allra högsta månadslönerna vilket kan påverkas av obekväm arbetstid, restid, traktamente m.m.

Med andra ord: Du måste slita som ett djur för att komma upp i dessa summor och dessa montörer har gjort sig väl förtjänta av detta.

Nog med gnäll nu!

Avancemang
Avancemang
12 years ago

Min källor kommer från LO-tidningen.

Nils Dacke
Nils Dacke
12 years ago

Jag tror nog att ni bägge har rätt för gymnasiläraren har väldigt små chanser att påverka sin lön men det har tex. en elektriker eller golvläggare samtidigt som dessa yrken med ackord kan slita ut en snabbt vilket inte lärar jobbet gör, åtminstone inte fysiskt. Vi borde nog ha en debatt om lönerna men att idag radikalt göra om dom är nog svårt. Den stora förloraren på höga löner och lite spridning inom LO kollektivet är de lågproduktiva som i Sverige är mer eller mindre bortrationaliserade och sitter hemma idag som förstidspensionärer. Borde det inte vara bättre att dom kom… Read more »

Robin Hood
Robin Hood
12 years ago

Jag ser fram emot löneförhandlingen…

Nils Dacke
Nils Dacke
12 years ago

Är det du och sheriffen som ska ha den då 😉

Petter
Petter
12 years ago

Men
Läser ni LOs artikel så handlar den om [i]bäst[/i] betalda arbetaren, det går inte att jämföra med medellöner för varesig sopåkare eller lärare.

Avancemang
Avancemang
12 years ago

Petter,
Det framgår om man klickar sig vidare i länkarna. Jag gör inte anspråk på att skriva en magisteruppsats här på min blogg. Det handlar om en översiktlig jämförelse.

En lärare kan inte påverka sin lön särskilt mycket. Det kan däremot hantverkarna, som dessutom ofta jobbar extra, har egen firma etc etc.

Jag skulle t o m vilja påstå att HÖGSTA lönen för en driven hantverkare ligger HÖGRE än LO:s exempel. Och många välutbildade lärare, aministratörer, akademiker etc tjänar MINDRE än 26,000 kr/mån.

Nils Dacke
Nils Dacke
12 years ago

Stämmer Robert vilket jag skrivit om tidigare här. Ta bibliotikarier, socionomer, osv osv. Kanske Sveriges nya låglöneproletariat akademikerna.

Nu är det ju inte fel att duktiga hantverkare kan tjäna bra med pengar, prpblemet är att det finns för lite spridning i lönebildningen och att många akademikergrupper tjänar väligt dåligt och kan inte påverka sin lön då det råder yrkesförbud inom många områden inom vård och omsorg.

Syo-ingo
Syo-ingo
12 years ago

Ni som skriver att man skall inte jämföra lärarlönerna med golvläggarnas pga obekväm arbetstid och traktamentsvillkor etc. Som lärare blir man klappad på huvudet pga alla loven. Som golvläggare kan man välja! En lärare som vill jobba och tjäna pengar lämnas i sticket. Varje lärare har 45 timmars arbets-vecka, ob finns inte. Läraryrket är organiserat som om det var ett kall, men det borde tas bort. Inför tre terminer.