Ryanair lägger ner i Sverige


Ryanair planerar att lägga ner verksamheten i Sverige om den nya flygskatten blir verklighet. Det är trist för den som gillar att resa för en billig peng, och ur konkurrensmässigt hänseende är det en katastrof, vem ska pressa priserna nu? Snart kostar en tur- och returbiljett till Spanien 5000 kr; det blir färre utlandsresor för medelsvensson.

Riksdagen har infört en miljöskatt som ska introduceras inom snar framtid. Förslaget är en aning bisarrt eftersom flygbolagen inte har så många miljövänliga plan att välja mellan vid sina inköp, alla jetplan formligen spyr ut föroreningar.

Jag skulle vilja vända på steken; varför har inte regeringen uppmuntrat till forskning om miljövänligt flyg? Problemet är gammalt, vi har känt till miljöriskerna sedan länge. Sverige har goda anor inom flyplanstillverkning, och skulle kunna bli världsledande inom miljövänligt flyg. Flygbolagen själva förmår inte att sätta press på tillverkarna, deras marginaler är i dagsläget minimala, många flybolag går dessutom minus. Dessutom är utvecklingskostnaderna för ett nytt jet-passagerarplan astonomiska, vilket hämmar forskning och utveckling. Hela branschen är med andra ord förlamad. Att pålägga dem ännu en skatt gör nog mer skada än nytta.

Staten borde satsa pengar på forskning istället för att stödja blödande flygbolag. Jetplan är miserabla vad gäller miljö, avgaserna är svåra att rena; en möjlig utväg vore att tillverka propellerplan som drivs av etanol. Och med ens har vi ett transportmedel som knappt förorenar, och som dessutom drivs av ett billigt bränsle. SAAB, som är skickliga tillverkare av moderna propellerplan skulle plötsligt ha något vettigt att sätta tänderna i, istället för att kånka jorden runt och försöka sälja JAS-plan.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rasmus Kaj
14 years ago

Tänkvärt. Men i just det här fallet kanske en miljöskatt inte vore helt fel i alla fall? Även om flygbolagen inte kan välja miljövänligare alternativ så kan ju passagerarna välja (i alla fall på inrikesrutter), att åka tåg i stället … Å andra sidan kan de lika gärna välja att ta bilen i stället, och det är sämre ur miljösynpunkt. Och på längre sträckor finns det knappast några alternativ alls till flyget. Bränsleekonomin i att flyga blir ju bättre ju fler passagerare man tar och ju längre sträcka det gäller, så jag är tveksam till om propellerplan (med eller utan… Read more »

Robert
Robert
14 years ago

Till Rasmus,
…då blir det som vanligt då, inget händer, inget sker…
Förövrigt kan man med fördel bygga stora propellerplan. Eller varför inte Zeppelinare, möjligheterna är oändliga för den som vill.

Joacim Persson
14 years ago

Etanol billigt?

Det är ett syntetiskt bränsle där alla led i framställningen av det är föremål för subventioner. Vad det verkliga priset är på etanol, det är därför mycket svårt att säga. (Delar av det går via skattsedeln.) Men vi kan ju konstatera att det nog inte finns några brännvinskällor att bara pumpa upp det från. Tyvärr. För det vore ju en nåd att stilla bedja om.

Robert
Robert
14 years ago

Tja, flygplansbränsle lär inte vara särskilt billigt det heller. Min tanke var att ta fram ett exempel, om det handlar om rapsolja, butan, väte eller något annat spelar ingen roll. Min poäng är att det går att skapa miljövänligt flyg bara vi vill.

Anonymous
Anonymous
14 years ago

Robert du har köpt miljölögnen. Varför skulle CO2 från etanol vara snällare än dito från petroleum? CO2 är CO2 och det spelar ingen roll om den vilat sig i berget i 200 millioner år eller om den suttit fast i björkved i 40 år. Petroleum är mycket effektivare (energitätare) än etanol. Hälften av kolet i sockret går i luften vid jäsningen och den andra halvan ut ur ditt avgasrör. Etanol är en Ebberödsk bank liksom vindkraft och allt annat som för Miljöpartiet framstår som eftersträvansvärt – hav dock tröst ty det finns ingen CO2 ”växthuseffekt)den är konstruerad för att du… Read more »

Robert
Robert
14 years ago

Till Anonymous,
Det var inte etanolet som var poängen i inlägget, utan att miljöskatten är fel och tillika de ”rödgrönas” politik. Jag är dessutom övertygad om att vi kan hitta bättre bränslen än petroleum o dyl.

Anonymous
Anonymous
14 years ago

Miljöpolitiken mod. mp går ut på att vi skall med våld sitta still hemma och frysa. Dom är landsförädare. Läs MWs anklagelser mot Olovsson i dagens DN. Wetterstrand är för mig typexemplet på människan som vägrar att ta till sig nya fakta. Dryg och fet. Det som bekymrar mig är riksdagsdebatten i går. Folkets obildade valda ombud som diskuterar ickefrågor. Snacka om negatvt urval!

niklas
niklas
13 years ago

jag önskar sänka tv-licens och el skatten efter digital-tv övergång örsak boxen drar ström bara för inget till nytta plus sämre bild plus besvär att spela in en och se ett annat plus text-tv på tv fjärkontroll slutar fungera mm därför jag tycker det ska börja med analogsering av tv för miljö skull betyder behöver inga box betyder mindre el förbrukning mindre kol kraft m.m och mindre antal batterier kommer ut efter analogsering av tv då behövs inga extra fjärr kontroll och extra batterier och mindre miljö på verkan