Ryska medier gör narr av den svenska ubåtsjakten


Här har den ryska nyhetstjänsten Itar-Tass lyckat få in en artikel  i cypriotiska Famagusta Gazette. Svenskarna jagar spökubåtar. Operationen förringas och man jämför med 80-talets jakt på sovjetiska ubåtar i Hårsjöfjärden, man hittade ingen ubåt den gången heller, men försvarsbudgeten gick upp, skriver den ryska nyhetskanalen.

Givetvis ligger det i ryssarnas intressen att låtsas som om det regnar. Och ingen förvånas över att ryska medier går moderlandets ärenden helt okritiskt. Enligt artikelförfattaren är det otänkbart att det skulle röra sig om en rysk farkost. Hur kan de vara så säkra? Kritiska och oberoende medier hade möjligen uttryckt sig lite annorlunda. Särskilt med tanke på att Ryssland rustar hårt och uppför sig irrationellt på andra håll i världen.

Lite lustigt är det att man jämför med 80-talets jakt efter sovjetiska ubåtar. Vad jag vet så finns inte Sovjetunionen längre, och det geopolitiska läget är helt annorlunda. Eller har jag fått något om bakfoten?

Och om vi nu ska dra upp det kalla kriget, varför inte nämna att en sovjetisk ubåt gick på grund nära örlogsstaden Karlskrona 1981. Den var i allra högsta grad verklig. Och visst handlade det om en felnavigering, man gick ju trots allt på grund. Frågan är bara när själva felnavigerandet påbörjades – 10 meter från grundet eller utanför svenskt territorialvatten?

Förmodligen kommer det svenska försvaret att få en större budget i framtiden, men det har nog inte bara med den nuvarande ubåtsjakten att göra.


Följ oss!