Sahlin vill sänka skatten!

Det måste väl närmast vara en historisk händelse, att en socialdemokratisk partiledare uppmanar till sänkt moms. Partiet har under de senaste decennierna hårdnackat förordat ett högskattesystem, som givetvis drabbar de fattigaste värst. Och momsen slår extra hårt mot de som har lite kvar i plånboken, eftersom den inte är procentuellt avvägd mot lönen – alla betalar lika mycket, fattig som rik.

Sahlin menar vidare att regeringen inte vidtar tillräckliga åtgärdar mot den annalkande lågkonjunkturen, hon förordar sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag, ökat statligt riskkapital, pensionstillägg, höjda barnbidrag, sänkta a-kasseavgifter, fler karriärcoacher till arbetsförmedlingen (var inte det en borgerlig idé?), samt stimulera bankerna att sänka kravet på amorteringar.

I samma andetag anklagar hon regeringen för att tidigare genomfört en rad ofinansierade skattesänkningar. Nu har jag inte sett Sahlins beräkningar, men hur tänker hon egentligen finansiera sina egna idéer? Ska hon höja andra skatter, eller ska sedelpressarna ta oss ur krisen, med inflation och devalverad krona som följd?

Den politiskt och ekonomiskt intresserade medborgaren bör fråga sig hur socialdemokraternas räddningsplan ska betalas. Vänstern brukar ju annars vara mycket noggrann vad gäller denna punkt, åtminstone i opposition.

I övrigt välkomnar jag Sahlins skattelättnader. Vi verkar numera ha en stor majoritet i riksdagen för minskat skattetryck! Och ännu en kil har slagits in mellan s och v, för jag kan inte föreställa mig att Ohly är lika pigg på skattesänkningar…

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Hej Robert, två saker bara. För det första (inte för att försvara vp och så), men var inte sänkt matmoms vänsterpartiets profilfråga under flera år? Verkar lite ohistoriskt att förutsätta att de inte skulle kunna tänka sig att stödja det nu.

    Och för det andra: du har inte noterat att KI, Svenskt Näringsliv, Lars Calmfors och en hel dröser andra aktörer argumenterar hårt för att det är läge att stimulera efterfrågan just nu för att stoppa jobbkrisen som annars kommer att explodera? Något som (s) alltså föreslår och driver men regeringen drar på hasorna och argumenterar mot (eftersom man hävdar att de åtgärder man föreslog innan krisen var känd räcker)?

    Faktum är ju att den regering som inte agerar nu kommer att få stå ansvarig för arbetslösheten som då kommer att uppstå. Och det är väl bakgrunden till försalgen du skriver om.

    Avslutningsvis: jag tror faktiskt bara att det är borgerliga debattörer som du själv som hävdar att socialdemokrater tycker att hög skatt är ett självändamål. Därför är det med viss glädje jag ser att du nu börjar ompröva dina egna fördomar. Det värmer, i vintermörkret.

  2. ”Den politiskt och ekonomiskt intresserade medborgaren bör fråga sig hur socialdemokraternas räddningsplan ska betalas.”

    Om alliansen har råd att pumpa in 1500 milj kr i bankväsendet har dom nog råd att titta på sossarnas förslag. Inte för att jag har sett det =P