Samtidigt i Shanghai

Krisen i Grekland är mest intressant för oss Européer. Grekland med sina 10 miljoner invånare är en ganska liten ekonomi, vi är mest rädda för spridningseffekterna vid en eventuell statskonkurs. Att tyska, franska och spanska banker ska få problem, vilket i slutänden påverkar vår egen privatekonomi.

Ur ett mer pragmatiskt perspektiv får vi nog se lånen till Grekland som en dålig investering. Att låna ut stora summor till fattiga överbelånade låntagare är mycket riskfyllt.

Ofta är det s k lånehajar eller den organiserade brottsligheten som sysslar med den här typen av affärer. Och den överbelånade låntagaren lånar med livet som insats. Dylik låneverksamhet har i alla tider ansetts oetisk och motarbetats på olika sätt.

I det här fallet får man väl anta att EU-politikerna garanterat bankerna att risken är låg och att syftet är gott. Dessa löften är inte mycket värda idag. Däremot finns skulderna kvar.

Samtidigt i Shanghai.

Börsen har tappat en femtedel av sitt värde, en summa lika stor som Brasiliens BMP har raderats ut.  Folk har spekulerat med lånade pengar och förlorat allt. Börjar vi se sprickor i jättebubblan Kina? Greklandskraschen skulle vara en ljummen vårdvind i jämförelse med detta.

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Grekland är ett avrundningsfel i sammanhanget.

  Som du skrev verkar det som att verkligheten kom på besök till Kina och där finns fortfarande rejält med fallhöjd och jag är inte så säker ifall partiets/centralbankens åtgärder för att lindra fallet är direkt vettiga. Dessutom exploderade en annan bomb som kommer att göra stort avtryck, dvs USAs Grekland, Puerto Ricos skuldbomb.

  För övrigt ”Att låna ut stora summor till fattiga överbelånade låntagare är mycket riskfyllt.” Beskriver inte detta ganska bra situationen med Svenne Banan som sitter med sitt bolånelån och andra krediter uppöver öronen och som inte avkortar på sitt bolån, bara betalar på räntorna … Bostad, bil, resor till södern, de senaste iPrylarna osv, allt på kredit, mycket potentionella deltagare i Lyfällans kommande säsonger ….

  • Jo, det skulle bli ganska stökigt om krisen kom till Sverige. Undrar vad Svensson skulle tycka om att Tyskar och Österrikare dessutom anklagade honom för att vara lat? Svensken jobbar färre timmar än greken, har mer semester, längre betald barnledighet, högre pension etc etc.

   • Troligtvis skulle Svenne Banan fortsätta med sitt nuvarande navelskåderi. Med tanke på hur hårt vinklat main stream media är i dagens Sverige och det faktum att länder som sprungit förbi Sverige på allt fler områden knappt verkar att existera i svenskt media och Svennes världsbild, så tvivlar jag på att Svenne skulle notera sådan tongångar från den verkliga världen. Först när Svenne till sist skulle inse att mamma staten inte kan rädda Svenne från följderna utav Svennes egna beslut, då skulle Svenne reagera, men då är det redan försent, eftersom i det skedet håller allt på att falla i bitar runt om Svenne …

    Svenne Banan älskar ju att vara solidarisk med avlägsna länder och folk som Svenne kan se ned på och länder som passerat Sverige på allt fler fronter existerar helt enkelt inte i Svennes världsbild.

    • Precis och om man påpekar tex bristerna i svensk sjukvård eller skola kommer USA och andra relativt orelevanta orättvisespöken upp.