Semester i Stockholm – bara för de rika?

Fundera på följande scenario. En tvåbarnsfamil vill gå på Skansen i Stockhom; de parkererar bilen i närheten, vilket kostar 12 kr/10 min. Entrén betingar 100 kr för de vuxna och 50 kr för barnen. Givetvis vill de även se det berömda Skansenakvariet, avgiften är 65 kr för vuxna och 35 kr för barn. De äter lunch och fikar för ca 100 kr per person, och gör dessutom av med 100 kr per person på godis, snacks, souvenirer o dyl.

Om de stannar i tre timmar kostar kalaset 1516 kr.

De flesta väljer förmodligen att inte parkera bilen utanför Skansen eftersom det kostar skjortan. Det är givetvis en kostnad man kan dra in på, parkeringsavgifterna är emellertid höga i hela staden, och buss och tunnelbana kostar också pengar.

Barnen inisterar på att även besöka Gröna Lund (180 kr), frun vill handla på NK (ca 1000 kr) och mannen vill bjuda familjen på en hyffsad middag på krogen (ca 1000 kr).

Två dubbelrum på ett billigt hotell kostar 1340 kr/ natt (multiplicera x antal dagar).

Bensinen kostar ca 11 kr/liter (multiplicera x antal mil).

Ja, man kan fortsätta att addera utgifter.

Har medelsvensson möjlighet att besöka, utforska och uppleva sin egen huvudstad?

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Till Robsten,
  Det går som bekant att göra av med mycket mer på NK & krogen. Flertalet jämförbara länder är dyrare eller lika dyra som Sverige. Artikeln handlar om att Medelsvensson inte har råd att besöka sin egen huvudstad. Kanske har vi blivit fattigare?

 2. hm…jag funderar lite över det scenario du målar upp…jag har fyra barn och bor i stockholm, har naturligtvis rätt många vänner och bekanta med samma livssituation – jag känner i stort sett ingen som skulle kunna kallas höginkomsttagare…
  vad gör då vi och de våra när vi vill utforska vår hemstad eller ”turista” hemma eller se oss om i stan?
  För det första tror jag de allra flesta med småbarn förmodligen köper Skansen/Nordiska Museet-årskort för 300 kr. Under ett år besöker en sån familj garanterat såväl Skansen som Nordiska så många gånger att det mer än väl lönar sig.
  Kanske är det heller inte så väldigt många just innerstadsbor som har bil – förortsbor som har bil tror jag inte gärna väljer att använda den in till city – däremot istället när de ska ut på landet osv.
  SL-månadskort gäller ju även på tex Djurgårdsbåtarna.
  Många fina museer har gratis entre idag (nästan de flesta), och såna platser som Bergianska TRädgården eller alla de 4H-gårdar som finns runt i stan är alltid gratis.
  Att äta ute slutligen….jag har haft otaliga utmärkta måltider med hela min familj och aldrig nånsin kommit i närheten av 1000 kr!!! Skulle aldrig ens gå in på en sån restaurang med alla barn…nej, det finns ju massor av bra och prisvärda restuarnager som dessutyom har mat som barnen faktiskt käkar upp – så man slipper att dessutom kasta bort den dyra kosten…
  Frugan på NK då…
  ja, jag kan inte låta bli att skratta…
  jag kanske är lite udda, men jag tycker å ena sidan att det kan vara rätt kul att gå runt på NK, men å andra sidan är jag komplett ointresserad av tex kläder….och SKULLE jag vilja köpa nåt nångång…så inte gör jag det på NK! Bara för att det är allra dyrast så betyder det långt ifrån att det är bäst eller finast.

  Jag har hela mitt liv haft skittaskig ekonomi, men att roa mig tillsammans med barnen har aldrig varit nåt problem….det allra bästa jag vet är följande – härma gärna! – mannen och jag tar bussen ut till Bergianska Trädgården (UNDERBAR miljö med massor av stigar, små platser med bänkar och utsikt över hela fjärden osv) med en flaska låtsaschampagne (Chapel Hill 55 kr – skitgott!) goda ostar och så sätter vi oss och blickar ut över den otroliga utsikten och bara pratar med varann – var tioende minut passerar någon lite på avstånd….helt underbart helgnöje!! har man barnen med tar de ett dopp nedanför oss, eller sprider ut sig och ligger och läser…

  ojoj vilken oerhört lång kommentar!!

 3. Till Petra,
  Scenariot är inte påhittat 😉
  Många som kommer till Stockholm har ingen koll på vart de ska parkera bilen, vilka restauranger de ska välja etc. Dessutom så kostar ju en maträtt 120-150 kr kvällstid på de flesta krogar, plus en flaska vin 250 kr, och sedan desert/kaffe. Men det är klart att man kan snåla, frågan är om turisten egentligen upplever så värst mycket av Stockholm då? McDonalds, Sjöhistoriska museet, promenera på drottninggatan, shoppa på Clas Olsson…