Senaste spinnet, Danielsson vs Reinfeldts barnflicka

Jag är säkert inte den ende som noterat att ofta när en politisk skandal presenteras, så dyker en annan skandal upp samtidigt – riktad mot motsatt parti. Detta är närmast regel än undantag.

Nyligen fick vi reda på att Danielsson förmodligen ljugit angående sina förehavanden i samband med tsunamikatastrofen. Nya fakta har framkommit genom upphittade band, som registrerat mail och datatrafik under det aktuella datumet.

Samtidigt får vi reda på att Reinfeldt en gång i tiden engagerat en barnflicka, som inte haft uppehållstillstånd. Uppgifterna tillbakavisas emellertid av barnflickan själv; nyheten försvann snabbt från toppnyheterna på aftonbladets webbplats.

När det gäller socialdemokratiska skandaler handlar det oftast om felaktigheter i själva maktutövandet, eller politisk dubbelmoral, t ex Freivalds bostadsrättsaffär. De borgerliga skandalerna handlar oftast om enskilda politikers fiffel med privatekonomin. Formeln är inte allenarådande, men stämmer i de flesta fall.

Frågan är, kan en skandal stjäla uppmärksamhet från en annan skandal, och på så sätt neutralisera den första skandalen? I vissa fall är svaret ja. En annan konsekvens är att svenska folkets politikerförakt sakta men säkert växer.

Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, politik, Danielsson, tsunamin, Reinfeldt, spin, spinn

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rasmus Kaj
13 years ago

Så här skrev Carl Bildt i sitt veckobrev den 12 maj 1998, det verkar inte som om den socialdemokratiska / fackliga strategin har ändrats så mycket sedan dess:

I LO-tidningen läser jag en avslöjande intervju med Johan Ehrenberg, som gjort den svårt smutskastande LO-kampanjen. I artikeln sägs att amerikanska undersökningar visat att s k negativa kampanjer är effektiva även om de riskerar att minska människors förtroende för politiken.

Visst, säger Johan Ehrenberg, på ett sätt mår man ju alltid bättre av att vara positiv. Men nu handlar det om att gå till val.

Robert
13 years ago

Till Rasmus Kaj,
Ett annat problem är att folk tillslut blir bedövade av svarta barnflickor, obetalda TV-licenser, diffusa aktieaffärer, lägenhetsfiffel, kontokortsfiffel etc etc. Och så släpper vi igenom en riktig ful fisk, som inte bara gjort sig skyldig till småfiffel. Ropar man varg tillräcklig ofta…