”Sheriffen i Ryd”, amatörpolis med järnrör

SVT gjorde en omdebatterad dokumentär om ”Sheriffen i Ryd”, ICA-handlaren Kjell Johansson, som tar lagen i egna händer eftersom polisstationen i Ryd sedan länge är nedlagd. Närmsta nattöppna polisstation finns i Växjö, varifrån det tar en timmes bilfärd. SvD 060410 gör en bra sammanfattning av situationen.

”Sheriffen” utmålas som en handlingskraftig person som organiserat ett skyddsgarde som rycker ut vid inbrottslarm o dyl. De partullerar gatorna med hund, strålkastare och järnrör. Kjell Johansson hyser inte några högre tankar om invandrare; när en polskregistrerad bil kör in i samhället rycker gardet ut för att se vad som är i görningen. ”Sheriffen” och hans mannar verkar trots allt ha ett stort stöd av lokalbefolkningen. Efter TV-dokumentären blev han nerringd av beundrare och fick ta emot pengar som stöd för sin verksamhet.

Under årtionden har våra makthavare lyft fram den ”starka staten”, vars syfte är att stödja och värna medborgarna. De höga skatterna motiveras med just detta argument; vi betalar mycket och får mycket tillbaka.

Detta gäller tydligen inte i glesbygden. Likt i en dålig västernfilm får invånarna sammankalla ett garde för att värna sig mot befintliga eller inbillade fiender. Det kan inte vara särskilt behagligt för en mörkhyad person på genomresa att stanna i Ryd för att äta en pizza. Samtidigt gör gardet nytta, de har avbrutit mängder av inbrott och värnat folks egendom och säkerhet.

Jag undrar, varför finns det ingen polisstation i närheten av Ryd?

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Johan L
14 years ago

pengarna las kanske på ett badhus?

petra
petra
14 years ago

kommer du på bloggölen ikväll kl 18, söders hjärta – eller bor du fel?

Oskar
Oskar
13 years ago

Klart att folk måste få försvara sig om inte staten ställer upp och gör sitt jobb. Är det inte just ”engagemang” och ”samhällsansvar” som politiker brukar efterfråga. Här finns det.