Sitter Trump säkert?

Sitter Trump säkert? 1I höst är det presidentval i USA. På republikanernas sida har vi nuvarande presidenten Donald Trump, och på demokraternas sida, Joe Biden, som var vicepresident under Obama. Bägge är seniora medborgare, med en hel del erfarenhet bakom sig, Trump från näringslivet, och Biden från politikens värld, framförallt som senator från Delaware.

Bidens kampanj har stött på problem redan från början, då han anklagats för sexuellt ofredande, samt för att ha manipulerat politiska beslut i Ukraina i förmån för sin son, som har intressen i ett Ukrainskt företag. I dagarna har det läckt graverande telefonsamtal mellan Biden och Ukrainas dåvarande president Porosjenko.

Därutöver har även Obamagate rullats ut, att Barack Obamas stab ska ha varit delaktiga i att smutskasta president Donald Trump, med påhittade anklagelser om samröre med Ryssland. Misstankarna mot Obama påverkar givetvis Biden, då de var parhästar under många år.

Många etablerade medier i USA stödjer demokraterna, och försöker dämpa merparten av de här anklagelserna. Men de tonar däremot inte ner anklagelser mot Trump. Trots att många beskyllningar varit triviala och det ofta saknats bevis. Medierna har snarare förstärkt drevet mot den sittande presidenten, senast hanteringen av coronakrisen etc. De blir alltför tydligt att kandidaterna behandlas olika beroende på partifärg. Dagens mediekonsumenter är emellertid inte lättlurade, och etablerade kanaler som CNN tappar både trovärdighet och tittare.

Andra saker som talar mot Biden är hans ålder i kombination med en viss förvirring, där han ibland glömmer saker och platser. Har ger ibland intrycket av att vara en äldre gaggig herre, som ibland brusar upp och blir arg när han får frågor från allmänheten.

Vi som står utanför och betraktar spektaklet undrar varför demokraterna inte lyckas lansera en ny vass och lite yngre kandidat? Det förra valet gick ju också åt pipan, trots att Hillary Clinton samlade ihop mer än dubbelt så mycket pengar till sin valbudget än Trump. Många amerikaner anser att paret Clinton är korrupta och opålitliga, och det har skrivits flera böcker om deras affärer och skandaler. Hillary var ingen bra kandidat. Och det är inte Joe Biden heller. Om inget oförutsett inträffar så sitter Donald Trump i fyra år till.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kristian
Kristian
4 months ago

Varudeklaration: Tycker Trump är helt OK, och Biden vore dåligt (men inte lika dåligt som H. Clinton eller Sanders.)

Det sagt, är det inte märkligt att man i ett land med 300 miljoner invånare nästan alltid får en duell mellan två personer över 60 som inte sällan verkar ”frånvarande,” milt uttryckt? 2004 fick vi kandidater från samma elituniversitet och samma hemliga klubb.
Det är något underligt med detta ”land of opportunity.”

Allt färre har också kontakt med världen utanför politiken. På 80-talet tillsatte presidenter ofta minst hälften av ”minister-”poster från näringslivet, under Obama var det nere på 20%.

elina
4 months ago

2018 tillbringade jag 6 månader i USA på vandrande fot. Jag frågade folk jag träffade utanför leden (PCT) vad de hade röstat på och varför. Råkade träffa nästan uteslutande Trumpanhängare eller var det så att vinnaren tog allt. Skälet till att folk gillade Trump nu var ekonomi. Bekanta och släkt som hade fått jobb. Att han var en buffel var oväsentligt. Många av oss är det, sa flera. Att minska USAs intresse i alla konflikter var också ett skäl. Ingen sa muren. Några påpekade också att Supreme Court var nu möjlig att bli mer relevant efter demokraternas ”urvattning” , det… Read more »