Sjukförsäkringen i USA – bra eller dålig?

De flesta i Sverige är eniga om att det amerikanska sjukförsäkringssystemet är orättvist, och att det är deprimerande att så många står utanför. Om man blir sjuk i USA, kan t.ex en gallblåseoperation kosta ca 135 000 kr.

Och att punga ut med så mycket pengar är en grym överraskning och ett rejält bakslag för privatekonomin.

Men att betala ca 50% i total skatt – som vi gör i Sverige år ut och år in – blir också väldigt mycket pengar. Här har jag räknat in moms, arbetsgivaravgifter etc.

För en normalinkomsttagare med 25 000 kr/mån handlar det om skatter på närmare 200 000 kr per år. Det blir en miljon på fem år!

Vi glömmer ofta detta eftersom de flesta skatterna är dolda. Vi får inte heller reda på exakt hur mycket pengar som går till vad. Därför blir det svårt för oss att veta hur mycket vi egentligen betalar, och vad vi betalar för.

Ca 13% av de totala offentliga utgifterna går till vården. Grovt förenklat kan vi därför säga att den svenska vårdförsäkringen kostar ca 26000 kr/år för en medelinkomsttagare, dvs ca 50000 kr för en familj där bägge arbetar.

Priserna för sjukförsäkringar i USA har ökat dramatiskt, från att ha varit billigare än i Sverige för ca 10 år sedan, kostar en motsvarande familjeförsäkring ca 80 000 kr i USA. Från 1999 till 2009 har kostnaden ökat med ca 131%, dvs med ca 13% om året.

Att Obamas stora sjukförsäkringsreform kommer nu, och inte tidigare handlar förmodligen om denna enorma fördyrning. Folk med blygsam ekonomi har inte råd med försäkringen längre. Om avgifterna vore överkomliga skulle situationen förmodligen se annorlunda ut.

Kanske handlar den allra största utmaningen inte om försäkringarna, utan om själva kostnaden för vård och mediciner. Hur kan priserna stiga så? Varför är det så förbaskat dyrt? Handlar det bara om att tekniken blir bättre och dyrare? Giriga läkare? Giriga försäkringsbolag? Eller har staten lagt sig i för mycket nu igen? Det finns olika svar på frågan, här kommer en intressant version:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, vård, vårdförsäkring, USA

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lennart Regebro
Lennart Regebro
10 years ago

Se även: http://www.youtube.com/watch?v=NDYvL5C38aQ där jag nämner liknande saker.

Robert
10 years ago

Regebro,

Det lite bortglömda dilemmat handlar ju om varför vården är så dyr, och att den hela tiden blir dyrare?

Privat drift och statlig försäkring är ju tryggt och bra, men pressar inte heller kostnaderna. Så länge någon annan betalar kommer notan att växa. Vårdkostnaderna i hela västvärlden ökar, vad jag förstår, även om USA är extremt.

Kombinera känslan av säkerhet, trygghet och ett system som verkligen pressar priserna – då är du kung.

Nils Dacke
10 years ago

Intressant analys Robert. Problemet i USA är deras rättssystem där man kan stämma allt och alla till höger och vänster vilket gör allt väldigt dyrt och du ser samma fenomen inom tillverkningsindustrin som snabbt avvecklade sig i USA för att flytta någon annanstans.

Att komma tillrätta med detta är nog inte lätt då advokater är ju professionella bråkmakare och dominerar även inom politiken.

Robert
10 years ago

N Dacke,
En vanlig förklaring, och en stor kostnad, men knappast orsaken till symptomet. I grunden är systemet sunt, även om det till viss del urartat.

Jag menar, vem stämmer du i Sverige om du blivit felbehandlad? Socialstyrelsen? Vad kan du göra?