Ska ALLA medborgare få rösta?

Frågan är lika gammal som demokratin; Platon menade att enbart de ”rättrådiga” skulle få delta i statens styrning. Även idag finns det kritik mot den allmänna rösträtten. Bör folk som inte vet skillnaden på liberalism och konservatism delta i det politiska livet? Många har tydligen inte ens en aning om vilka som sitter vid makten.

Det är ingen naturgiven rättighet att få rösta, menar de kritiska. Medborgarna bör ha vissa baskunskaper innan de går till valurnorna. De politiskt aktiva bör helt enkelt vara bevandrade i politiken, precis som rörmokaren bör kunna dra rör. Allt i logiken och de enkla svarens namn. Men vi bör fråga oss vem som ska bestämma vilka förkunskaper medborgarna bör ha?

Jag har hört argumenten om att inskränka rösträtten från både vänster och höger, bägge falangerna tror sig kunna vinna fördelar på dylika reformer. Riksdagens 4%-spärr är ett barn av liknande teorier. Det handlar om att stänga pöbeln ute, att inte släppa in de obehöriga. Och ytterst är det makthavarna – de rättrådiga – som bestämmer vilka som är behöriga eller ej.

Nej, varken demokrati eller rösträtt är naturgivet, INGET är naturgivet, inte ens liv och hälsa. Om vi betraktar människan blodiga historia så bör vi utan tvekan vara lika rädda om våra sköra demokratiska system som om våra liv. Annars tar de rättrådiga över staten. Och då kommer allt att bli rätt – precis hela tiden. Rätt åt helvete.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Jag ser allmän rösträtt som en princip, antingen har man den eller ej – det finns inget mellanläge.

  Alla begränsningar kommer endast att alienera medborgarna från politiken, få dem att känna sig utanför. Politikerföraktet, uppgivenheten och den ev. okunskapen kommer bara att öka.

 2. Så sant, även om jag ofta tycker att det borde krävas någon form av motprestation för att få rösta. Men tills vidare nöjer jag mig att tycka att demokratin ger medborgaren _rättighet_ att rösta och _skyldighet_ att veta vad man röstar på.

  Men att den skyldigheten efterlevs kan ingen annan än medborgaren själv ansvara för.

 3. ”Det är ingen naturgiven rättighet att få rösta, menar de kritiska. Medborgarna bör ha vissa baskunskaper innan de går till valurnorna.”

  Vilka är dessa baskunskaper som man måste inneha? Är det lovorden som politikerna strör omkring sig månaderna innan valet för att fånga väljare? Valfjäsket? Tycker nämligen att partier gör väldigt lite annars för att ge folket kunskaper i vad de vill och vad de står för.. Och att unga ska fånga upp denna kunskap i skolan är bara rent önsketänkande.. Jag har vänner som röstar och som inte har en aning varför de röstar på just det partiet eller i den frågan.. de bara gör det. Rösträtten är en rätt folk tar för given och inte bryr sig om .. det är viktigare att kolla in Britney i nya numret av BildXtra än att läsa till sig om politik.. halva Sverige behöver en dask i ändan tycker jag! Dags att vakna!

 4. Själv tycker jag faktiskt att en röst skall viktas via ett enklare prov där utfallet sedan normaliseras ungefär som högskoleprovet. Frågorna skall vara av enkel natur gjorda av en bred politisk grupp.

  Dock skulle detta aldrig kunna genomföras utan man får hoppas på att de som inte kan/bryr sig väljer soffan istället i större utsträckning än idag.

 5. Peder,
  Jag är nog mer inne på idén om att politikerna ska informera om sina ståndpunkter på ett enkelt och sakligt sätt, istället för pajkastning och taktiska politiska utspel som idag dominerar. Det är inte alla som är roade av detta, men de röstar efter förmåga.

 6. Robert: Visst skulle det vara trevligt om politiker höll sig till sakfrågor, var hövliga mot varandra samt lät bli att tycka saker om sådant de uppenbart inte har en aning om.

  Tyvärr kommer vi nog aldrig att få det, det är för stor apparat att ändra eftersom det kräver att inte bara politikerna ändrar sig utan att även media och folk gör det.

  Men visst, det skulle vara trevligt om det var så.

 7. Vissa kunskaper skaffar man sig inte genom att ha gått på politik-kurs.
  Och dessa kunskaper har i hög grad med styrandets effekter att göra,

  t ex patienters villkor,
  pensionärers villkor, småföretagares situation,
  konsekvens av en ny lagstiftning, för olika grupper etc etc