Ska Boeing C-17 även frakta liken?

Sverige köper tillsammans med en rad andra länder tre militära transportplan av modellen Boeing C-17. Planen kommer att stationeras i Ungern och användas vid truppförflyttningar till krigshärjade länder, där Sverige numera bidrar med militär och materiel. Prislapp: 1,5 miljard.

Jag undrar om det är SAMMA plan som ska flyga hem liksäckarna med unga svenska män? Det vore ju kostnadseffektivt och praktiskt, och skulle säkert uppskattas av de anhöriga, så att Magnus, Ola, Åke, Bengt, Ove etc snabbt kan begravas i fädernas jordar med vederbörliga hedersbetygelser.

Jag undrar i så fall hur många fyllda liksäckar planen kommer att transportera hem innan en folklig opinion kräver att vi SÄLJER planen? 40, 80, 160, 320? Givetvis måste vi också kalkylera med risken att HELA styrkan går under, vi skickar ju så få, och en välriktad (eller felriktad) missil ändar lätt våra storvulna militära ambitioner.

Hur vore det om vi inriktade oss på försvaret? Ni vet, skydda vårt land från ev. militärt angrepp, istället för att skicka unga män på tvivelaktiga uppdrag till fjärran land. Nåväl, jag kan villigt erkänna att det finns goda militära uppdrag och dåliga, frågan är om vi får vara med och välja? Eller rättare sagt om vi medborgare få ha ett ord med i laget?

Makten förskjuts hela tiden, från kommunen, länet, landet till Europa, NATO och världen. Och våra politiker har inget emot att spela rollen av stora statsmän, med tunga internationella åtaganden. Att vi lever i periferin och är ett land med 9 miljoner invånare är det ingen som vill kännas vid.

Och vad händer om våra tappra pojkar gör bort sig därborta i fjärran land, bränner ner några byar samt dess invånare? Kommer vi att förstå varför en terrorist spränger T-centralen i luften några år senare? Att terroristens mor mördades av Magnus, Ola, Åke, Bengt och Ove?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, försvar, försvaret, militär

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
charlie
charlie
12 years ago

med tanke pa hur manga svenskar som är ute pa militära uppdrag sa räcker det nog med det svenska riksdagsplanet eller en saab turboprop för att plocka hem liken, även om alla av nan outgrundlig anledning skulle stryka med precis samtidigt. men sen när har vanliga människor som du och jag nan aning om vad som är viktiga militära insatser i världen? ska vi ta till folkomröstningar sa fort sverige ska vara med i nan internationell insats? och hur stor chans tror du 9 miljoner svenskar har att försvara det relativt sett enormt stora landet sverige? (speciellt med tanke pa… Read more »

Robert
12 years ago

Charlie,
Tack för svar, då vet vi.

Patrik
Patrik
12 years ago

C-17 och antalet liksäckar har inget samband.

Robert
12 years ago

Patrik,
Bättre transporter medger större engagemang, större engagemang ger fler döda.

Sid
Sid
12 years ago

Robert, det stämmer att vi kanske ska räkna med fler döda iom ett ökat engagemang i konflikter utomlands. Vad är det för fel i det?

Robert
12 years ago

Sid,
Äh, jag tänkte att det fanns mer spännande saker att göra än att bli sönderskjuten i en stekhet öken någonstans. Och om man nu ska dö i strid är det kanske vettigare att offra sig för att skydda sin familj, fru och barn?

christoffer
christoffer
12 years ago

Robert, Det finns två sorters grannar i denna världen, De som när ens hus brinner, hjälper en och de som står och tittar på. Vi du att sverige sak stå och titta på ? Vist så kommer några svenska FRIVILIGA soldater att dö, folk dör i krig och konflikter. Men den mängd lidande om vi kan förhindra är många gånger större än den förlust dessa hjältars offer skulle vara. (och ja de är hjältar, jag har pratat med tillräckligt många yxor för att veta vad de åstakommer.) Att svenska försvaret inte adekvat kan försvara sverige idag beror inte på att… Read more »

Robert
12 years ago

Christoffer, Att jag skriver utifrån ”emotion” handlar mångt och mycket om att många gillar försvaret utifrån ”emotion”. Jag har själv sett en enorm Boing C-17 lyfta i Frankfurt. Och det var en upplevelse av sällan skådat slag. Vi rycks med, tappar huvudet, och vi glömmer lätt att alla dessa fantastiska ting finns till av enbart en anledning – för att mörda. * Internationella försvarssamarbeten kan ha en mycket komplicerad kontext och verkan. Om man det minsta ifrågasätter NATO och FN så bör man agera mycket försiktigt. Kan riksdagen påverka vilka uppdrag vi ska vara delaktiga i framtiden? EU förvandlas sakta… Read more »

Marcus Alm
Marcus Alm
12 years ago

Våra soldater i utlandstjänst lyder under svensk lag. Att spekulera i effekterna av ett så allvarligt och ovanligt brott som mord kan ju förvisso vara intressant i sig, men synes mig lika perifert som Sverige är på världskartan. Däremot håller jag med om att det är mycket viktigt att debattera formerna för våra missioner, i synnerhet vilket inflytande vi har i beslutsprocesserna som nation och vilka skyldigheter den enskilda individen har. Jag anser f.n. att vi bör behålla den fullständiga beslutsrätten över våra soldater i utlandstjänst, samt att tjänstgöringen skall vara frivillig. Det är synd att diskussionen om försvaret är… Read more »

Robert
12 years ago

Marcus Alm, ”Att spekulera i effekterna av ett så allvarligt och ovanligt brott som mord kan ju förvisso vara intressant i sig, men synes mig lika perifert som Sverige är på världskartan”. Medvetet eller omedvetet så signalerar du också bild av att krig är något ordnat och planerat. Trots att vi alla vet att det händer olyckor hela tiden, och att t ex US army dras med problemet att soldater i panik skuter sina egna. Det händer ofta. Med dagens moderna vapen är det dessutom lätt att döda några dussin civilister av bara farten, speciellt om dessa människor placerats ut… Read more »

Marcus Alm
Marcus Alm
12 years ago

Absolut, _detta_ tycker jag inte är perifert, tvärtom. Vad gäller olyckor så är det ofta det som bedöms som den största risken i utlandstjänst. Trafikolyckor och andra typer av handhavandefel arbetar man kontinuerligt med att minimera genom att utveckla utbildning och regler, men kommer naturligtvis aldrig att försvinna helt. Där får den enskilde soldaten ta ställning till om hon/han har förtroende för försvarsmaktens metod och avgöra om det är en acceptabel risk. Där kommer en del av skälet till att jag vill ha frivillighet på individnivå. Än mer intressant är det du tar upp om riskerna för civila förluster. Det… Read more »

onasut
12 years ago

Undrar just varför man inte bjuder in folk som tror att utlandsstyrkan pysslar med att mörda terroristers mödrar och bränna byar till bordet när det är dags att ta beslut om utlandsuppdrag. Jag tror du mer eller mindre besvarade din egen fråga. Den kanske var retorisk.

Försvaret har väl använt Herkules sedan 60-talet om jag inte minns fel. Det kanske inte går att livstidsförlänga modellen för evigt. Jag ser inget konstigt i att man börjar byta ut de planen.

Robert
12 years ago

Onasut,
Retorisk eller inte, att olycksfall händer under arbetet får vi räkna med – även i krigssituationer. Byter vi ut Herkules bör vi äga de nya planen själva, och inte vara beroende av andra.

Patrik
Patrik
12 years ago

Så nu handlar det om ägandeskap och inte om storleken på flygplanen?

Robert
12 years ago

Patrik,
Storleken? God dag yxskaft.