Ska de folkvalda inte få rösta som de vill?

Centerledaren Annie Lööf vill lagstifta mot att medlemmar i ett parti röstar på ett annat budgetförslag än sitt eget.

Om detta kan man säga mycket, jag tror att Lööf ser det praktiska riksdagsarbetet framför sig, och att hon vill underlätta de folkvaldas arbete. ”Det är ingen lekstuga att sitta i riksdagen”, säger Annie Lööf. Det ska fungera effektivt och smidigt, inga dumheter här.

Fast i grunden är förslaget djupt odemokratiskt. En parlamentsledamot är vald av folket, och hon ska rösta utifrån sin övertygelse, och utifrån det mandat hon har i väljarkåren. Punkt.

Att tvinga de folkvalda att rösta på ett speciellt sätt är ännu ett led i det sluttande planet som västvärlden nu befinner sig i. Politikerna fjärmar sig alltmer alltmer från folket. Många lagar och dekret görs upp bakom lyckta dörrar av ovalda tjänstemän. Sedan presenteras förslaget till parlamentet som sällan har tid att läsa igenom de digra luntorna.

Stark press uppifrån bidrar till att ledamöterna alltför ofta röstar igenom saker de inte har någon större inblick i. Så här ser det ut i EU, och på många andra håll runt om i världen. Vi lever i ett postdemokratiskt samhälle, som alltmer styrs av teknokrater, lobbyister och en liten elit med okänd agenda.

Det är inte lämpligt att i det här läget inskränka de folkvaldas mandat ytterligare. Folket och de folkvaldas röst utgör grunderna i den västerländska liberala demokratin.

Och på ett personligt plan är jag djupt orolig över hur Annie Lööf och hennes kollegor betraktar demokrati- och frihetsfrågor.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kgb35
kgb35
5 years ago

Man tror knappt det är sant. Det är de folkvalda, inte partisekreterarna, som skall ha makten och de skall vara ansvariga mot folket, inte mot partiet.

Egentligen är det permanenta partier vi skulle lagstifta mot.

Robert
5 years ago

Ja, partier är ju egentligen en slags intresseföreningar för folk som tycker ungefär samma, för att underlätta det parlamentariska arbetet. Och sen att folk aldrig kan tycka exakt samma ser vi ju inte minst hos republikanerna i USA, där det finns ärkekonservativa kristna och libertarianer och allt däremellan i SAMMA parti, och de lär rösta väldigt olika i många sakfrågor…