Ska staten bekosta aborter?

Det görs ca 35.000 aborter om året i Sverige. Att få fram faktiska kostnader från landstingen är inte lätt. Givetvis beror det på om det är en medicinsk eller kirurgisk abort. Efter en snabb research, som inte resulterade i några länkar, kom jag fram till att en abort kostar samhället i snitt ca 10.000 kr/st, då kommer vi fram till total siffra på 350 miljoner kr per år.

Är det överhuvudtaget förenligt med läkaretiken att utföra en abort, oavsett om fostret räknas som människa eller ej? Läkare ska ju rädda liv, men hur ofta är någons liv i fara vid en abort? Och kan man motivera kostnaden, när sjuka människor står i vårdköer i väntan på operation? Samtidigt som vården får allt stramare budget?

Det är inte så ofta vi angriper abortfrågan ur denna vinkel, vården ska ju inte vara en kostnadsfråga, alla ska ju ha rätt till den – men är abort vård? Hur många är det egentligen som gör abort pga medicinska skäl, där det finns risk för barnet eller mammans liv, eller pga grava missbildningar på fostret?

Upp till vecka 18 är det fri abort, man kan ha vilka skäl som helst. Därefter måste man söka tillstånd från socialstyrelsen, varav de flesta beviljas.

De flesta gör abort för att de inte vill ha barn just nu, och kanske inte med just den partnern. Det handlar om en slags livsstilsaborter, man väljer bort barn i förmån för andra aktiviteter. Problemet är att valet innebär slutet för ett foster, som i de flesta fall skulle ha blivit en helt vanlig människa, precis som du och jag. Många som gjort abort inser givetvis detta, och drabbas periodvis av ångest.

Alternativet att behålla barnet och sedan adoptera bort det finns ju alltid, men vi moderna människor friköper oss från obehaget att vara gravida och stå i den sociala skamvrån. Kvinnan har ju rätt till sin kropp, absolut, men inte till någon annans kropp, nej. Det är beklagligt att abortfrågan har blivit ett slags politiskt slagträ bland feminister och andra frispråkiga grupper.

Jag är varken religiös, konservativ eller traditionalist, och jag är inte motståndare till kostnadsfria aborter om det finns medicinska skäl, vilket flertalet av dagens aborter knappast ens kommer i närheten av. Framförallt blir jag förvånad över att det görs ca 35.000 aborter i landet per år när tillgången till säkra preventivmedel aldrig har varit bättre.

Jag är ganska säker på att antalet aborter och oönskade graviditeter skulle gå ner radikalt om man var tvungen att bekosta aborten själv, eller gå till socialtjänsten om man inte hade pengar. Det är väl knappast rimligt att medborgarna betalar för något som sällan kan betraktas som vård, som dessutom är kontroversiellt, och knappast förenligt med läkaretiken?

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jhndgr
Jhndgr
9 years ago

Ja. Det ska staten. Bakgrunden är att begränsad tillgång till aborter leder till illegala aborter, vilket är en väldigt stor orsak till dödlighet bland kvinnor världen över. Vi talar tusentals kvinnor, dagligen. Samhällsekonomiskt är detta  mycket lönsamt. Enda vettiga sättet att få ner antalet aborter är information och användning av preventivmedel. Dagen efter piller är också bra som akut preventivmedel. När man som läkare arbetar med detta räddar man liv, det är mycket förenligt med läkaretiken. Samtidigt ser vi helst att man istället förebygger oönskad graviditet.

Robert
9 years ago

Inlägget handlade om kostnaden, inte huruvida tillgången till aborter skulle begränsas.

Frågan är om en illegal abortör skulle göra det billigare? Eller varför man skulle välja en sådan farlig lösning, när aborter är både möjliga och lagliga?

Anonymous
Anonymous
9 years ago

Nu har du gjort en kristen och politiskt konservativ populist riktigt glad. Tänk om fler människor klarade av att se sanningen i vitögat på samma sätt i abortfrågan! Du skriver det inte rakt ut, men jag antar att du som jag insett att det ännu inte födda barnet är en individ i sin egen rätt och att allt prat om kvinnans rätt till sin kropp därmed blir snömos. Barnet är inte kvinnans kropp. Att samhället lägger pengar på detta är naturligtvis bedrövligt också rent ekonomiskt. Tanken har slagit mig att säkert fler än en av dessa mödrar som inte tycker… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 years ago

Hur i hela fridens namn kan du mena att det skulle vara föenligt med läkaretiken att avsiktligt avsluta ett mänskligt liv?

Anonymous
Anonymous
9 years ago

Jag kan inte se att abortverksamhet är att rädda liv. Snarare att rädda livsstil.

Anna Carlbro
Anna Carlbro
9 years ago

Ett bra inlägg. Jag är kritisk till aborter, inte för att jag är religiös utan för att jag inte är det. Livet är det enda vi har och varje befruktat ägg är en unik individ.
Eftersom jag hyllar skadereduceringsprincipen vill jag inte begränsa aborträtten, men jag tycker att det är omoraliskt att göra abort.
Att unga oerfarna kvinnor ”råkar” bli gravida och vill göra abort kan jag förstå, men jag tycker att det är slappt av vuxna väletablerade kvinnor att göra abort efter abort.
Och varför är det så gott som tabu att adoptera bort etniskt svenska barn?

Anonymous
Anonymous
9 years ago

Om vi nu ska se till kostnadsfrågan – är det inte tänkbart att oönskade barn som får en dålig start på livet kan innebära en ekonomisk belastning för samhället i det långa loppet?

Robert
9 years ago

En väldigt ingenjörsmässig lösning – att göra sig av med dessa eventuellt oönskade barn – i fosterstadiet?