Ska staten driva företag?


I västvärlden har staten sakta förvandlats till ett tvångsförsäkringsbolag som erbjuder en hel palett av tjänster finansierade med skattemedel. I Sverige är sjukhus, vårdinrättningar, förskolor och skolor finansierade av staten, men kan ibland drivas i privat regi.

Är det då rätt av staten att anlita privata företag som betalas med skattemedel? Det är i och för sig inget nytt redan de gamla romarna anlitade s k skatteförpaktare som drev in skatten på entreprenad. Staten kan ju inte vara bäst på allt. Ska kommuner driva badhus, bostadsbolag och ålderdomshem? Och skaffa sig specialkompetens för alla dessa verksamheter?

Eller ska statsmakten bara hålla sig till demokratiapparaten, rättsväsendet, inre och yttre försvar samt grundutbildning för sina medborgare? Och vill man erbjuda fler tjänster så köper man in dem från privata aktörer, som är experter på sina respektive områden.

Här finns det en del som anser att skattepengarna ska användas varsamt och INTE hamna som vinst hos privata företag. Då är det tydligen bättre att ineffektiva statliga bolag slösar bort pengarna utan vare sig vinst eller effektivitet. För det är ju oftast så att utan vinsten som morot, och konkurrens som ett selektivt filter, så blir verksamheten ganska vegetativ.

Eller ska staten ge tusan i alla extratjänster, låta medborgarna behålla sina surt förvärvade skattepengar, och själva köpa de tjänster de verkligen behöver?


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Harry
Harry
8 years ago

Gemene man i Sverige verkar inte tänka rationellt när det kommer till diskussionen om vinster i välfärden. Har haft flertalet diskussioner med bekanta och kolleger och väldigt ofta är man emot privata bolag i just välfärden men har egentligen inga sakliga argument till varför utan snarare verkar det vara en känslomässig reflex. Sannolikt är det Socialdemokraternas långa maktinnehav under andra hälften av 1900-talet som fortfarande spökar. Förhoppningsvis löser det sig på sikt…