Skadeståndskrav till fildelare

Företaget Gothia Inkasso som driver sajten Spridningskollen ska börja skicka skadeståndskrav till personer som anses ha fildelat upphovsrättsskyddat material på Internet. Man använder en särskild programvara för att spåra IP-adresser som kan kopplas till fildelning. Gothia Inkasso driver skadeståndskraven för ett antal filmbolag, Scanbox, Noble Entertainment, Crystalis Entertainment och Atlantic

Några problem på vägen återstår dock. Det handlar egentligen inte om böter eller skadestånd, utan om ett slags förlikningskrav; om man går med på avgiften så lovar företaget att inte föra ärendet vidare till domstol.

Det är å andra sidan ganska svårt att rättsligt pröva dylika fall eftersom IP-nummer svårligen kan kopplas ihop med en fysisk person. Flera personer kan använda sig av ett IP-nummer och nätverk, och flera personer kan använda samma dator.

Om inte annat så kan man skrämmas. Några procent av alla som får skadeståndskraven kommer att betala. Och det kanske räcker för att verksamheten ska bli lönsam.

Likheten med fakturaskojare är inte alltför långsökt.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arne
Arne
4 years ago

Inte att förglömma är att det även kräver isp’er som samarbetar med dem och förser dem med kontaktuppgifter för sagda ip’n.
Tydligen säljer bla Telia ut sin abonnenter.