Skatten och ofriheten

Institutet för privatekonomi har räknat ut att en person som tjänar 25 000 kr betalar 17 500 i total skatt, inräknat löneskatt, sociala avgifter, skatt på varor etc. Det är mycket höga siffror i ett internationellt perspektiv, skatten är tillika svenskens största utgift.

Om någon tar 100% av din lön så räknas det som slaveri, vid vilken procentsats är vi egentligen fria?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Skatten består ju av direkt skatt och diverse sociala avgifter, så egentligen är din lön högre än de 25000, för att jämförelsen ska vara korrekt i förhållande till de 17500.

  Blir ju inte bättre för det i sak. Dessutom tillkommer att du betalar åtskillig moms på den del av det du faktiskt får i handen som nettolön när du konsumerar det du behöver i din tillvaro med hjälp av de intjänade pengarna. Utan tvekan en imponerande skattebörda.

  Åtskilligt av de skattepengarna går till ”vettiga och nyttiga” saker i samhället, men mycket förtjänar definitivt att ifrågasättas. Kanske inte så konstigt att systemet är konstruerat så att mycket av skatterna egentligen inte syns så tydligt. Någon vill uppenbaligen inte det.

 2. Sociala avgifter/arbetsgivaravgifter är ju en dold skatt, precis som du säger. Men det gör inte din lön högre på något sätt. Pengarna åker in till skatteverket redan innan de syns i lönekuvertet.

  Om du är småföretagare är de mer synliga, då betalar man ju själv in alla dessa skatter och avgifter samt moms.

  ”Vettiga saker” i alla ära, men det är ju inte säkert att jag vill ha just de där sakerna. Om vem bestämmer att de är vettiga?

  En god vän spenderade helt nyligen 12 timmar i väntan på akutavdelningen i ett sjukhus innan hon fick hjälp. De långa väntetiderna är ingen ovanlighet.

  Problemet med att betala skatt till staten – och förvänta sig saker tillbaka – är att det är svårt att granska staten, och kräva något av staten.