Skatteverket anlitar kronofogden snabbare än du hinner säga fiskmås


Häromdagen fick jag ett brev från kronofogden med en betalningsanmaning på ett femsiffrigt belopp. Det var skatteverket som skickat vidare en räkning som jag glömt att betala. Eller glömt och glömt, jag drog på den eftersom jag skulle lämna in en ny preliminär deklaration.

Som egenföretagare gör man en uppskattning av sina intäkter, och betalar därefter månatligen en ungefärlig skatt. Det är först efter den riktiga deklarationen som man egentligen vet hur mycket skatt som ska betalas.

Hursomhelst, jag fick ingen påminnelse, och jag som trodde att åtminstone TVÅ påminnelser skulle skickas innan kravet gick till kronofogden?

Nu riskerar jag en betalningsanmärkning för att jag inte betalt en summa, som jag eventuell inte ens ska betala.

Jag fick iväg en ny preliminär deklaration häromdagen, och det verkar som om mina intäkter kommer att minska rejält i år av olika skäl. Då blir skatten också radikalt lägre.

Förmodligen slutar det hela med att jag betalt in för mycket skatt. Ska jag skicka kronofogden på skatteverket för att få tillbaka pengarna? Nej, så funkar det inte. Jag kommer att sitta där med en betalningsanmärkning för att jag dröjt med att betala in pengar, som inte ens ska betalas in.

Sjukt och snurrigt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatt, skatter, kronofogden, betalningsanmärkning


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elias
10 years ago

Är det något krångel när det gäller att driva företag som ska bort så är det detta med skatteinbetalningar för enskild firma. Det självklara vore att betala in skatt i efterskott varje månad, när man vet hur mycket man har tjänat. Inte gissa vad man kommer att tjäna under hela året och betala in en tolftedel i månaden, för att därefter justera för verkligheten. Sjukt och snurrigt var ordet.

Danni
Danni
10 years ago

Hemskt tråkigt för dig. Tyvärr är det som så att skulder till staten går i gräddfil hos Kronofogden, och såvitt jag vet kan du inte ens bestrida. Och visst är reglerna för EF helt tokiga. Jag som driver aktiebolag behöver också betala in preliminärskatt, men det är bara på den vinst jag förväntas göra – vilket inte inkluderar min egen lön, såsom för egenföretagare. Att istället kunna ta månadslön och månatligen betala in A-skatt och arbetsgivaravgift på kontot är mycket vettigare. Å andra sidan – när man nu bara behöver 50 000 kr för att starta aktiebolag, finns det någon… Read more »

Robert
10 years ago

Jag överlever 😉 I det stora hela gillar jag enkelheten hos EF, däremot blir jag överraskad av hur snabba skatteverket är på avtryckaren, även när det gäller approximativa belopp.