Skolan – politikernas LEKSTUGA?

Utbildningsväsendet ändras i takt med politikernas ambitioner, mål och slipsfärg. Förändringar i skolan är vardagsmat. Somliga pratar om det livslånga lärandet, kunskaper för det globala samhället, nya betygssystem och reformerade lärarutbildningar. Andra vill införa hårdare tag, uppmuntra friskolor, förbjuda andra språk än svenska, flytta på mobboffer eller mobbare. De flesta är dock eniga om att skolan inte klarar kunskapskraven.

När ska politikerna lämna skolan i fred, och överlåta beslutsfattandet till rektorer och lärare? Jag tror att de kan ämnet bättre än våra politiker. Har skolan blivit politikernas lekstuga?

Varför är skolan så viktig för politikerna?

Dels vinner goda reformer sympatier från elevernas föräldrar (väljarna). Våra barn är det käraste vi har har. Usla skolor kan få en regering på fall, det är jag helt säker på. Det finns inget som kan reta upp föräldrar så mycket som när ens barn blir negligerade. Kanske finns det även mer djupgående ideologiska skäl till att peta i skolan? Våra barn tillbringar ofta 4 år i förskola, 10 år i grundskola och 3 år på gymnasium, sammanlagt 17 år. Staten vill givetvis ta tillfället i akt att uppfostra våra barn, medvetet eller omedvetet. Genom utbildningsväsendet kan politikerna påverka arbetsmarknad, forskning och medborgarnas samhälleliga grundsyn.

Vi enkla gräsrötter har inte så mycket att säga till om, vi kan blott hoppas att våra politiker har goda värderingar och att deras ambitioner sammanfaller med våra.

Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, politik, skolan, skola, utbildning

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Christoffer
13 years ago

En stor anledning till att politikerna roddar runt i skolan så mycket är att många personer blev politiker pga skolan.

DVS dom var vanliga svensons tyckte att ngt var fel med skolan och insåg att enda sättet att ändra på det var att bli politiker.

Jag säger inte att det är bra eller dåligt bara att det är.

/C

Robert
13 years ago

Det ligger nog något i det du säger. Lärarna misslyckas ibland med att få eleverna att förstå att lärande är viktigt, vilket föder skoltrötthet, apati, skolk etc. Detta följer med ut i arbetslivet, somliga blir politiker och ser som sin vision att reformera hela skolväsendet. Tyvärr finns det både bra och dåliga lärare, precis som det finns bra och dåliga svetsare – man kanske inte behöver göra uppror för att magister Nilsson i i högstadiet var ”knäpp & dum”.

Knute
Knute
13 years ago

Jag har bott vid en landsväg i hela mitt liv och sett trenderna komma och gå. År 1989 blev Göran Persson (s) skolminister och han drev igenom kommunaliseringen av skolan, dödstöten för den gamla lärarkåren som såg skolan som ett kall och kunde sitta och rätta skrivningar en lördagkväll. Nu blev det ett kontorsjobb klockan 8 till 17, sammanträden och arbetsgrupper och konferenser och otillräckligt förberedda lektioner.

Roland Nilsson
Roland Nilsson
13 years ago

Politiker verkar ha en medfödd klåfingrighet. Om något inte fungerar så ska det detaljstyras lite till. Skolorna bör styra sig själva. Från politiskt håll kan man skapa incitament för att driva skolorna i en viss riktning; om man t.ex. anser att det är viktigt att yrkesförberedande linjer leder till arbete (och det är väl rimligt) så kan man väl premiera de skolor som lyckas med detta genom att låta de statliga/kommunala bidragen bero av det resultatet. Ingen jobbproduktion, inga pengar. Sen löser nog skolorna resten.