Socialdemokraterna köper de arbetslösas röster


Socialdemokraterna vill höja den statliga arbetslöshetsersättningen, samtidigt som avgifterna till den samma ska sänkas. I dessa kristider då många går arbetslösa finns det givetvis möjligheter till grumligt röstfiske.

Klart att de arbetslösa vill ha mer. Men varifrån kommer pengarna? Jo de kommer från alla oss som arbetar, vår börda blir ännu större. Och för varje krona som skatten höjs minskar vår möjlighet till konsumtion, som i sin tur innebär att företagen går sämre, vilket i förlängningen leder till ännu högre arbetslöshet.

I rådande system anser jag att staten ska erbjuda en ersättning som precis täcker den arbetslöses väsentliga utgifter. Detta signalerar att arbetslöshet inte är ett normaltillstånd, att vi snarast möjligt måste skaffa oss nya försörjningskanaler. Det är arbete som ger trygghet, inte a-kassa.

Om vi vill ha mer pengar under arbetslösheten kan vi teckna tilläggsförsäkringar via fackförbunden. Staten ska inte agera försäkringsbolag eller bank. Det är medborgarnas pengar vi bollar med, deras drömmar och framtidsplaner. Dessa pengar ska absolut inte slösas bort, eller användas för röstfiske.

Kanske vann oppositionen valet med detta utspel? Opinionsmätningarna pekar sedan länge på en rödgrön seger. Om inte de borgerliga partierna kan förklara varför politikerna ska hantera mina och dina pengar varsamt, så är slaget förlorat, och vi kan se fram emot fyra år med skattehöjningar och ökad styrning av vår ekonomi, fler regleringar och allsköns social ingenjörskonst.

Om inte den gröna bubblan brister vill säga. De rödgrönas framgång är miljöpartiets framgång, sossarna och vänsterpartiet står mer eller mindre still. Valet 2010 handlar inte bara om klassiska höger- och vänsterfrågor, och vilken väg Sverige ska välja, det handlar lika mycket om skräck inför ökade koldioxidutsläpp, klimatförändringar och miljöhot. Men om denna rädsla mattas av är det kört för de rödgröna.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, socialdemokraterna, miljöpartiet, val 2010, valet, val2010, valet 2010


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan E
Jan E
10 years ago

Mycket bra skrivet. Det är enkel pedagogik det handlar om nu för alliansen. Om man inte kan förklara för väljarna att de rödgrönas Robin Hood-politik till stora delar är rent kontraproduktiv, så vete tusan om man är värd att sitta vid makten i fyra år till.
En liten invändning om klimatfrågorna dock. Det finns en befogad rädsla för klimatförändringar och ökade koldioxidutsläpp, men det finns ingen som helst anledning till att ett litet land som Sverige med globalt sett försumbara utsläpp ska vara bäst i klassen för att minska utsläppen.

Robert
10 years ago

Vi ska ju vara ett föregångsland vad gäller miljöpolitik, så att andra länder tar efter oss. Men det är ju ytterst tveksamt om det fungerar…

Nicklas Eriksson
10 years ago

Och du menar att morderaterna inte gjorde samma sak 2006 då eller..?

Robert
10 years ago

Nicklas E,

Menar du att moderaterna köpte väljarnas röster med skattesänkningar?

Hur du än vänder och vrider på det så blir det inte samma sak, eftersom det handlar om våra egna pengar, och att vi betalar mindre. Du får inte mer av andras pengar, du blir inte köpt.

Medborgare X
10 years ago

Robert!

Väldigt bra skrivet. Håller med till 100 procent. Istället för att öka bidragen borde Socialdemokraterna (och alla andra partier) fokusera på att skapa förutsättningar för det privata näringslivet att expandera, bli lönsammare och skapa fler riktiga jobb. Jobb som ger nettoskatteintäkter till samhället. Sysselsättningen är den viktigaste frågan inte enbart för valet, utan för vårt framtida samhälle. Därför behövs nu ett miljonprogram för jobben!

http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2010/04/ett-miljonprogram-for-jobben.html