Sossarna BLIR folkpartiet?

En debattartikel i dagens DN får mig närmast att tappa hakan. Här skriver fyra ledande socialdemokrater om vikten att inte enbart höja skatter, om en flexibel arbetsmarknad, att äga sitt hem, och en politik för inte bara arbetare utan även tjänstemän etc etc. Det låter som folkpartiet eller något annat socialliberalt parti varit framme.

Eller anar vi något annat här? En socialdemokrati som gjort upp med 60-och 70-talets radikala vänsterrörelse, en socialdemokrati som synar den arbetarpolitik som gjorde Sverige framgångsrikt på 40- och 50-talen? Ett parti som i början av 70-talet tyckte att 20% i kommunalskatt var mer än rimligt.

Om socialdemokraterna förverkligar dessa idéer lär många mittenväljare rösta rött igen. Och man kommer att tvinga de borgerliga partierna mer åt ”höger”, ty mitten blir för trångt. Kanske splittrar man t o m alliansen och kan samarbeta med folkpartister och centerpartister istället för falukorvskommunisten Ohly?

Tyvärr finns det idag knappast mandat för dylik politik inom socialdemokratin, där ungdomförbundet vill åt vänster, och ledningen sitter fast i ett järngrepp av hbt-frågor, LAS-låsningar, klimatmytologi, skattedyrkan, etatism, kryddat med överklassig klasskampsretorik.

Så, med risk för att låta negativ och dryg; detta kommer aldrig att hända.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, socialdemokraterna

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
SixDays
SixDays
11 years ago

Känns minst sagt väldigt desperat. Frågar mig om det inte är en arbetsannons ”hej vi är fyra såssar som insett att vi inte kommer att vinna 2010 heller, men vi hoppas att borgarna ska få upp ögonen för oss och erbjuda oss platser.” ”en socialdemokrati som synar den arbetarpolitik som gjorde Sverige framgångsrikt på 40- och 50-talen? ” Ta dig i kragen Robert, det var inte arbetarpolitiken som gjorde sveriges ”framgångsrikt” (enda som var framgångsrikt var väl vänsterfascismen då) det var att resten av europa i princip låg i aska efter WW2. Vi hade en fungerande produktion och när de… Read more »

Robert
11 years ago

SixDays,
Är medveten om att Sverige drog fördel av att inte vara sönderbombat.

Utan att själv vara sosse så kan man ändå konstatera att något hände på 70-talet med partiet. 50- & 60-talets sossar har inte mycket gemensamt med dagens. Påminner mer om ”Nya moderaterna”…