”Spionaffären” – rätt åt socialdemokraterna

Nu tar jag bladet från mun, en blogg ska ju vara lite provokativ, eller hur? Tänk dig en person som slänger ut kökssilvret genom fönstret på gatan. När han nästa morgon går ut så upptäcker han att allt är borta. Han ringer polisen och anklagar grannen, som mycket riktigt sitter och dinerar med nya gafflar och knivar.

Polisen skulle förmodligen be mannen som slängde ut gafflarna att dra åt helvete, och vara glad över att han inte blir anklagad för att ha provocerat fram ”brottet”, ty i efterhand kom det fram att han avskydde grannen.

Just detta har hänt. Socialdemokraterna sitter på ett datanätverk som enligt dem själva innehåller extremt viktiga uppgifter. Systemet tillåter medlemmarna att logga in med användarnamn och lösenord av typen: sigge – sigge. De flesta system kräver att uppgifterna ska bestå av minst sex tecken, siffror och bokstäver i kombination, användarnamn och lösenord får ej vara identiska, därefter byts uppgifterna varje månad eller kvartal.

Du får köpa nya gafflar Sigge, skyll inte på grannen. Och är du säker på att du verkligen inte lämnat ut ditt lösenord, Sigge? Sigge?

TILLÄGG,  det har sedermera blivit klargjort att SSU-ombudsmannen Niklas Sörman lämnat ut lösenordet till Fp, och erhållit ett Fp-lösenord (som inte fungerade) i gengäld. SvD 061005

Andra bloggar om: folkpartiet, socialdemokraterna, politik, samhälle, intressant

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Erik Laakso
Erik Laakso
14 years ago

Nä men snälla Robert, det var en riktigt dålig jämförelse. Min jämförelse med den upphittade plånboken som länsades på innehåll haltade men din liknelse är ju amputerad på båda benen. Äganderätten säger att det är ett brott att gå in i ditt hus även om du råkat lämna dörren olåst eller nycklarna i låset. Nycklar och lås hindrar bara hederligt folk från att gå in, ohederliga människor tar tillfället om det ges och det är vad som skett i det här fallet. Du brukar ju ha kläm på grejjerna men här fick du inte till det speciellt bra. Mvh Erik… Read more »

Robert
14 years ago

Erik,
Såvida inte ”Sigge” lämnade ut lösenordet, eller hur?

Om Fp-politikerna stulit ett lösenord, så hade de förmodligen inte valt det lättaste av lätta. Vi får se vad polisundersökningen kommer fram till.

Inlägget är lite provokativt, som jag nämner, och det bygger på det faktum att en skandal uppdagats strax efter varje borgerlig partiledarutfrågning. En slump? Samt att socialdemokraterna förmodligen känt till intrånget en längre tid.

Karl-Johan
Karl-Johan
14 years ago

Hela historien är mer pinsam för Socialdemokraterna än för Folkpartiet. Det är Socialdemokraternas nätverk som varit oskyddat och oövervakat. Det var sedan individer som utnyttjade detta. Om regeringspartiet har så dålig koll på IT (man har ju ändå en ansvarig för it-säkerhet) undrar jag i min enfald hur bra koll man har på andra saker.

Hade jag varit IT-ansvarig på kansliet hade jag gått under jorden och hoppats att ingen läckte ut mitt namn…

Robin Calmegård
14 years ago

Har en debattartikel i min blogg på samma tema. Artikeln publiceras även i morgondagens Computer Sweden. Bra skrivet! /Robin