Statligt ägda bolag och reformer


Statligt ägda bolag och reformer 1En sann liberal sätter sig emot att staten lägger sig individens sätt att leva och liberalismens grundtanke handlar om individens frihet. Ser man tillbaka på historien har staten alltid varit liberalernas huvudsakliga fiende och framförallt en stat som vill styra en människas vardag. Sveriges stat har länge haft ett beskyddande inslag som är starkt färgat av Socialdemokraternas begrepp det svenska folkhemmet som myntades på 1920-talet av Per Albin Hansson.

Tanken var att Sverige skulle vara mer som ett hem och ett samhälle som tar hand om medborgare genom att ge dem en grundtrygghet. Det här omhändertagandet om befolkningen har lett till att saker som anses vara skadliga regleras av staten. I många delar av världen är det till exempel fritt fram för butiker och privatägda bolag att sälja alkohol, men i Sverige är det enbart Systembolaget som har lov att sälja alkoholhaltiga drycker.

Statens ansvar för individens liv och leverne

Systembolaget finns för att det anses att alkoholskadorna blir mindre när alkohol säljs utan ett vinstintresse. Staten har gett Systembolaget uppdraget att sälja med ansvar och att samtidigt informera om alkoholens risker. Den svenska alkoholpolitiken grundar sig i tanken och kunskapen om att alkohol orsakar beroende, våld, sjukdomar, olyckor och dödsfall.

Vissa liberaler anser att Systembolaget borde läggas ner eftersom det är ett monopol och inte främjar fritt företagande. En del säger att man ska låta individen ta ansvar för sin egen alkoholkonsumtion och hälsa. Andra liberaler, inklusive det politiska partiet Liberalerna, tycker att Systembolaget bör finnas kvar. Att ha ett alkoholberoende är inte att vara fri och därför är det enligt Liberalerna viktigt att förebygga det på samma sätt som den nuvarande alkoholpolitiken gör. Liberalerna är dock öppna för gårdsförsäljning av alkohol, det vill säga att småskaliga och lokala producenter ska få sälja sitt öl och vin direkt från gården. En del tror att det kommer innebära slutet för Systembolagets monopol.

Det är på grund av samma resonerande som staten har haft monopol på pengaspel och lotterier. Den svenska spelmarknaden har varit reglerad sedan 1844 och lotterilagen som fortfarande gäller kom 1994. Från och med 1 januari 2019 försvinner dock spelmonopolet och privata bolag har då lov att arrangera spel för pengar. Ett licenssystem har arbetats fram och samtliga spelbolag som vänder sig mot en svensk publik måste ansöka om en licens. Det räknas med att upp till 70 aktörer kommer att ansöka om licens. Ett exempel på ett företag som redan har ansökt är den populära casinosajten Duelz som är baserade på Malta. Alla licensierade bolag kommer att betala skatt i Sverige.

Frihet är inte ett statiskt begrepp

Det är främst på grund av tekniska framsteg som den här reformen har kommit att bli ett måste. Internationella spelaktörer har redan vänt sig mot svenska spelare genom reklam och webbsidor. Att det är lättillgängligt att spela på nätet och att utbudet är stort har lett till att många svenskar har valt att spela på utländska sidor. Det har inte gett några skatteintäkter till den svenska staten och de har inte heller kunnat reglera sidornas reklam eller villkor mot spelarna. Med det nya licenssystemet får spelbolagen nya skyldigheter och rättigheter. De måste till exempel följa svensk marknadsföringslag, vilket troligtvis kommer att leda till att den blir mer reglerad och minskar i omfattning. Från början var spelmonopolet till för att skydda befolkningen mot spelberoende, men det som tidigare tryggade det svenska folkets välmående måste numera moderniseras och bli mer flexibelt. Enligt många liberaler är detta ett steg i rätt riktning, för den individuella människans frihet hänger på att man ska kontrolleras så lite som möjligt av staten för att få styra sitt eget liv.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag