STÖLDEN från Stockholmarna

Mikael Floven, Managementkonsult på KMF Ventures AB, beklagar sig i DN över att kommunala fastighetsbolag säljer ut sina fastigheter alltför billigt till bostadsrättsföreningar.

Skattebetalarna har bara under de senaste 10 åren blivit lurade på i snitt 1,7 miljoner kronor per såld lägenhet vilket resulterat i förmögenhetsöverföring om 50 miljarder kronor till ett antal privatpersoner.

Lite lustigt är resonemanget eftersom det är de boende som köper loss sina hyreslägenheter, och inte vilka privatpersoner som helst; och lite rabatt kanske de borde få, eftersom de bor i och nyttjar fastigheten i fråga. Om fastigheterna vore alltför dyra kanske de inte skulle gå att sälja till de boende, som ju måste vara överens.

Tanken med självägande är att folk tar bättre hand om sin fastighet och sitt närområde, vilket vi alla tjänar på i längden. Men man kommer givetvis inte ifrån att ombildningar ofta är en dålig affär för den kommunala kassan.

Inom det offentliga, kommunen och landstinget anses det ju vara fult att gå med vinst. Jag antar att samma devis gäller här.

Politiker är inte och kommer aldrig att bli bra affärsmän. Därför ska de inte driva företag.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, bostadsrätter, hyresrätter, bostadsmarknaden, fastighetsmarknaden

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
a
a
10 years ago

”Inom det offentliga, kommunen och landstinget anses det ju vara fult att gå med vinst. Jag antar att samma devis gäller här.”

Det är skillnad på att gå med vinst, alltså att skapa nytt värde, och en ren överföring av befintligt värde från en individ/organisation till en annan.

Man kan argumentera för att det borde vara acceptabelt att gå med vinst inom det offentliga, utan att acceptera förmögenhetsöverföringar från det offentliga till godtyckligt valda individer.

Robert
10 years ago

a, Du säger: ”Det är skillnad på att gå med vinst, alltså att skapa nytt värde, och en ren överföring av befintligt värde från en individ/organisation till en annan.” Det handlar inte om ren överföring av ett befintligt värde, lägenheten måste ju säljas först, och det finns ju många som behåller. Dessutom har vi en bostadsmarknad som vuxit starkt de senaste 20-åren. Många har gjort sig en bostadskarriär utan att köpt loss en hyresrätt. ”förmögenhetsöverföringar från det offentliga till godtyckligt valda individer.” Det handlar inte om godtyckliga individer, vilket jag argumenterar för i inlägget. Och du glömmer att privat ägande… Read more »