Studera ”banjo” på universitet?

Svenskt näringsliv föreslog i veckan lägre studiemedel för humaniorastudenter, men backade ordentligt efter massiv kritik och krävde istället hårdare tag mot så kallade hobbystudier, t.ex banjo, golfspel och Harry Potter.

Det är en väldig skillnad i definitioner.

Hur kan humaniora, som t ex idéhistoria, konst, historia, arkeologi etc förväxlas med djupstudier i Harry Potters värld? Tja, vem vet, kanske kommer J K Rowlings universum att bli föremål för omfattande litteraturvetenskapliga studier i framtiden? Men även om böckerna är fyllda med fantasifulla platser och varelser så kan de aldrig ge upphov till ett enskilt akademiskt ämne, utan möjligen ett specialstudium inom litteraturvetskap.

Svenskt näringsliv verkar inte riktigt kunna skilja på filosofi och banjo. Humaniora inriktar sig på människan, hennes kultur och samhälle. Att lära känna vårt beteende, vår historia och hur vi organiserat våra samhällen under årtusendena kan vara av visst intresse.

Det här universitetsutspelet gick inte hem i några läger, dels stöter man sig med journalister, tyckare och tänkare – de är ju alla humanister – och dels gör man sig impopulär hos makthavarna. Politikerna uppskattar nämligen att ungdomar ägnar sig åt alla möjliga eller omöjliga studier, eftersom de då försvinner från arbetslöshetsstatistiken.

Arbetslösheten är ju som bekant ett stort problem för våra folkvalda, eftersom den underminerar statsmaktens försörjning. Bäst att motarbeta den – och om det inte går – åtminstone dölja den. Det är därför man (eventuellt) kan studera banjo på universitetsnivå.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tobias Wallin
9 years ago

SN hamnar i konsensusfällan tillsammans med alla andra. De menar egentligen att SAF hade rätt på sin tid när motsättningar fick uttryckas öppet, men själva kan de inte uttrycka sig på det sättet för då möts de ju av så upprörda känslor. Hur skulle de kunna säga att det finns nackdelar med att studieval inte sker med insikt om att studierna bör leda till självförsörjningsförmåga, för att den som inte jobbar kan få gå och lägga sig hungrig? Arvid Lindman sa på 30-talet någonting i stil med att en högerman inte kunde titta sig i spegeln av rädsla för att få se en… Read more »

Robert
9 years ago

Du säger:

”Hur skulle de kunna säga att det finns nackdelar med att studieval inte
sker med insikt om att studierna bör leda till självförsörjningsförmåga,
för att den som inte jobbar kan få gå och lägga sig hungrig?”

Det är ju den krassa verkligheten, att dina val påverkar ditt liv i allra högsta grad på alla möjliga nivåer. Vi kan vi klä frågan i någon slags politisk skrud, men det är nog omöjligt att komma förbi saken oavsett vilket politiskt system vi har, eller önskar ha.