Supertanker på drift


Somaliska pirater har kapat en supertanker på 318.000 ton. De använder enligt uppgift små båtar alt. bogserbåtar för sina räder, och lyckas på så sätt kapa fartyg som är större än hangarskepp. Otroligt men sant.

Skräckscenariot vore eldsvådor och läckage som skulle kunna resultera i en miljökatastrof. Jag antar att det är därför militären är så försiktig, amerikanska flottan har fartyg i närheten. Piraterna vill förmodligen förhandla om en lösensumma. Den här typen av verksamhet blir allt vanligare utmed Afrikas kuster, och havet har förvandlats till ett ingenmansland.

Kanske skulle västvärlden samla sina militära resurser för att motverka dylik verksamhet istället för meningslösa krig i t.ex Irak? Vår samlade underrättelsetjänst, avlyssningsresurser med Echelon i spetsen, och antiterroristlagar verkar inte kunna stoppa en handfull pirater i rostiga skorvar. Det säger en hel del om värdet av dylik spionverksamhet; när det väl gäller står de handfallna, men har mage att kräva mer pengar och resurser för sin verksamhet.

Budskapet är tydligt, den som inte pratar bredvid mun i telefon, och inte planerar sina dåd på nätet – kommer undan – gammalt hederligt bondförnuft helt enkelt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, integritet, pirater, kapning, avlyssning


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Christoffer
11 years ago

Problemet är att dessa system är gjorda för att avlyssna andra stater med liknande system.

På samma sätt som militären är uppbygd för att bråka med andra militärer.

Det vi behöver är poliser inte militärer.

Robert
11 years ago

Christoffer,
En sanning med modifikation, en stor del av dagens underrättelsearbete, avlyssning etc riktar sig mot terrorister (eller ”fientliga kombattanter”) vars verksamhet faktiskt liknar de nutida piraternas.

tobbe
tobbe
11 years ago

Fast det är ju inte direkt svårt att göra så att man kan komunicera utan att dom kan snappa upp det. När det gäller oljetankern. Hur svårt kan det vara att göra dom säkra för pirater? Gör kommandobryggan skottsäker. Feta vattenkanoner som styrsfrån bryggan och som man blåser ner piraterna med. Problem solved.

Robert
11 years ago

Tobbe,
Vad jag menar är att avlyssning är lika nyttigt som hästpiss, och visst är det förunderligt att ett gäng getaherdar kan överta en farkost stor som tre hangarfartyg.