Libertarianer häcklas

Skribenten Roland Poirier Martinsson attackerar libertarianismen på SvD:s ledarsida:

Libertarianismen är vad vänstern var för 30 år sedan: högerns huvudfiende. Den lockar stjärnögda naivister (som mejlar mig och är arga) och knivskarpa ideologer (som Norberg) och utgör en formidabel motståndare till konservatismen. De inser demokratins värde, vilket skiljer ut dem från Ville, Valle och Viktor. Bristen, och den raserar hela bygget, är att de inte ser dygdernas betydelse – som typiskt nog inte går att mäta.

Själv tror jag medborgarnas ”huvudfiende” är nykonservatismen, nu när kommunismen är halvdöd. Det är konservativa politiker som vill avlyssna och registrera oss, det är konservativa politiker som skapar undantagslagar, sprider religiös fundamentalism, bygger moderna Gulag, startar krig på oärlig grund, och slösar bort skattebetalarnas pengar.

Nykonservatismen gror både i USA, Ryssland, EU och den muslimska världen, och denna ideologi kan mycket väl utvecklas till vår tids stalinism.

De nykonservativa försvarar ”dygderna” med omåttlig frenesi. Dessa dygder, sprungna ur kristendom och islam, som tydligen är viktigare än själva människan.

Givetvis är libertarianer är hot mot ett dylikt moralkontrollsamhälle, ty libertarianer vill inte bli kontrollerade, liksom de flesta andra vettiga människor.

Libertarianer väljer fred, frihet, jämlikhet och broderskap istället för intolerans, fundamentalism, kontroll och krig.

Var står Martinsson?

TILLÄGG 071212: Detta inlägg är lite koleriskt och överdrivet. Givetvis är inte alla konservativa mordiska krigshetsare. Den konservatism jag syftar på representeras framförallt av Putin, muslimska ledare och även Bush. Politiker som målar upp yttre faror, det må vara terroristhotet, ”den store satan”, västlig dekadens, amerikansk imperialism etc – och därigenom skapar rädsla och falsk enighet hos ett folk. Sakta men säkert dras tumskruvarna åt, medborgarnas integritet, yttrandefrihet och likhet inför lagen förvanskas och urvattnas. Den konservatism jag syftar på saknar namn, men utgör ett steg mot fascism. Vad gäller de muslimska länderna så präglas de snarare av en feodal konservatism, där liberalismen knappast slagits ner, ty den har aldrig implementerats.

Intresssant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, libertarianism, nykonservatism

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
C. L. K. Aqurette
12 years ago

Stämmer det verkligen att neonkonservatismen gror i Ryssland, Europa och den muslimska världen? Jag tror du har fel på den punkten.

Kanske menar du något annat än neonkonservatismen när du skriver ”nykonservatismen”?

Avancemang
Avancemang
12 years ago

Det är en definitionsfråga,
Jag kallar t ex Putin, Bush och mullorna i Iran för nykonservativa. Kanske ska man bara kalla dem konservativa? Vilket inte heller är helt korrekt, eftersom 1800-talets ”ursprungliga” konservatism skiljer sig från dagens.

Rommedahl
Rommedahl
12 years ago

Bra skrivet!

C. L. K. Aqurette
12 years ago

Faktum är att inte ens konservativa själva veta vad konservatismen är. Somliga menar ju att det snarare är en attityd, alltså någon slags anti-ideologi. Själv tror jag konservatism är ett utslag för intellektuell lättja. Att av princip förlita sig på historia och tradition kräver ingen tanke.

Hursomhelst så tror jag nog att neokonservatismen skiljer sig ganska markant från vanlig konservatism genom att den har ett ganska tydligt mål och är missionerande. Men du har helt rätt i att klassisk konservatism (Edmund Burke m.f.) är något annat än det som de flesta konservativa försvarar idag.

Avancemang
Avancemang
12 years ago

Konservatismen är inte en vackert utmejslad ideologi, utan representerar olika saker för dess utövare – ofta handlar det om att lyfta upp nationen, folket, kulturen, religionen, dygderna, familjen, ätten, släkten.

Vi kommer med all sannolikhet att stöta på kunniga och teoretiskt bevandrade konservativa debattörer. De är på frammarsch.

Världen törstar efter fasta värden när Internet, droger, sexuell frigörelse och klimatförändringar kokar upp folks sinnen.