Svenskarna vill behålla Systembolaget


Svenskarna vill behålla Systembolaget. 60% av befolkningen är för spritmonopolet om man får tro en ny undersökning av Temo, som gjorts på beställning av intresseorganisationen Sprit- och Vinleverantörsföreningen, SVL. Svd 050911

Tidigare undersökningar visar att knappt hälften av all sprit som konsumeras i Sverige köps på Systembolaget. SVL.

Hur går den här ekvationen ihop?

Jag tror att de flesta är eniga om att Systembolaget är en ambitiös butikskedja, med stort sortiment och kunnig personal. Förändringen från kösystem till självplock bidrar också till populäriteten.

Folk köper gärna vin och öl, men när de ska handla whiskey, gin eller vodka då svalnar intresset direkt. Det är sällan svensken betalar närmare 250 kr för en flaska när den kan köpas för ca 100 kr på flygplatsen, semesterorten, färjan eller hos grannen.

I diskussionen bör vi separera den välsorterade butiken från alkoholpolitiken, för jag tror många blandar ihop begreppen. Om monopolet avskaffas så kommer vi även fortsättningsvis att ha proppfulla affärer att gå till – det är inte det som är problemet. Problemet är statens dubbelmoral. Dels vill staten förbättra folkhälsan, och dels vill hon dra in skattepengar på verksamheten. Man kan inte sitta på två stolar samtidigt.

Det finns en misstro mot att sälja sprit i vanliga livsmedelsaffärer, men så länge de privata handlarna följer gällande lagstiftning – och inte säljer till omyndiga, berusade eller säljer mitt i natten – då gör de ett lika bra jobb som monopolet. Statligt anställda utför inte ett bättre arbete än privatanställda, det märks mycket tydligt på alla mutskandaler som ligger Systembolaget till last.

Om vår regering inte tror på marknaden, det fria näringslivet eller företagarna – då tror hon inte heller på den enskilde medborgaren.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Per & Britt
14 years ago

Men kärnfrågan är ju: främjar monopolet folkhälsan? Och i så stor utsträckning att det motiverar att man har ett så odemokratiskt ”system” som monopol?

Det är många som tycker att monopolet är bra därför att de tror att det är brett sortiment osv. Men det har egentligen inget med saken att göra.

Vad är argumenten för monopolet? Vilka belägg finns det för att det befrämjar folkhälsan?

Tyvärr är det ju istället så att i Sverige, med monopol för att befrämja folkhälsan, har alkoholkonsumtionen gått upp mer än i andra länder.

Vad är då argumentet för monopol?