Svensken dricker mer men är skötsammare


Ibland när man går in i svenska godisbutiker på lördagar så kommer det ungar springande, de trampar nästan ner dig med sina små fötter; barnen har något lystet och fullkomligt frånvarande i blicken. De slevar frenetiskt lösplocksgodiset från hyllorna ner i påsarna, hallonbåtar och turkisk peppar flyger kors och tvärs. Föräldrarna ser besvärat på, och ger korta snabba militäriska tillsägningar.

Fenomenet kallas för lördagsgodis. Man låter barnen bara äta godis på lördagar, resten av veckan ska det inte ätas något sött. När sedan lördagen kommer så blir barnen som tokiga. Och det finns ingen hejd på deras godisbegär.

Det här är en slags alkoholistmentalitet. Man skapar tidigt ett dåligt förhållande till vissa livsmedelsprodukter hos barn. Istället för att låta dem smaka lite godis då och då, borstar deras tänder noggrant, så sparar man problemen till slutet av veckan.

Avhållsamhet istället för att lära sig hantera produkten.

På samma sätt har det fungerat med spriten i Sverige. Man ska vara helt ren under veckan, inte en droppe, sen är det milslång kö på fredagen till systembolaget. Under helgen bälgar man i sig starksprit, misshandlar grannen och spöar frun. Ja, många kanske skrattar åt den här beskrivningen, men så här såg det ut i Sverige för inte så länge sedan.

Och kanske är det svenskarnas inställning till sprit (och godis) som håller på att förändras? Ty svensken konsumerar mer alkohol än förr, men sköter sig bättre. Man tar kanske ett glas vin till maten då och då – istället för att hälla i sig en flaska starksprit som lördagsnöje.

Drickandet har blivit mer kontinentalt, och det är inte tack vara Systembolaget eller spola kröken-kampanjerna man utsattes för. Nej, det handlar om kontakter med andra människor, kulturer, och till stor del även bildning och utbildning.

Man kan fråga sig vilket berättigande Systembolaget har i denna kontext? Numera pratar man mest om det stora utbudet, att Systembolaget kan ståta med så otroligt många olika sorters viner i sitt sortiment. Om Systemet avskaffades skulle utbudet minskas drastiskt.

Vi som bott och bor utomlands vet att det där är struntprat. Dessutom köper de flesta ändå billiga viner eller lådvin, vad ska de med det makalösa utbudet till? Vinnarna är några advokater och läkare i storstäderna som kan bygga upp sina vinkällare utan att anstränga sig. Det här var knappast tanken hos arbetar- och nykterhetsrörelsen när de införde Systembolaget av folkhälsoskäl en gång för länge länge sedan.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag