Sverige – fattigare än någonsin

Att åka med det stora pariserhjulet i London ”London Eye” kostar 15 pund, en pizza i Oslo kostar 120 norska kr, billigaste tapas-tallriken på en ”sunk”-restaurang i Barcelona kostar ca 10 euro.

När jag reste runt i europa för 15 år sedan kände jag mig rik. Sverige var ett rikt land. Jag skröt för mina amerikanska medresenärer om hur bra vi hade det. Idag är jag en fattiglapp, ändå tjänar jag hyffsat med svenska mått mätt. Vad har hänt? Det är knappast folktomt på restaurangerna runt om i europa. Jag ska säga som det är. De har de bättre än oss. Vi har blivit fattigare.

Myten om det fattiga utlandet har krackelerat fullständigt. Jag har besökt sjukhus i t ex Spanien och Grekland, och tyvärr verkar det som om vi ligger efter även där. Inga köer i väntrummen, proffsiga läkare & fina lokaler. Själv oroar jag mig för om min gravida fru ska föda i en taxi, eftersom förlossningsavdelningarna är knökfulla på alla sjukhus i Stockholm.

”Den svenska modellen” eller ”folkhemmet” tyngs av ca 1 miljon arbetsföra människor som befinner sig utanför arbetsmarknaden. Istället för att betala skatt och bidra till samhället tvingas de leva på bidrag. Företagen vågar inte anställa, folk vågar inte ens bli företagare, ja, folk har inte ens ett jobb att gå till.

När jag gick i skolan så var de bara Schweiz och en handfull andra länder som var rikare än Sverige. Någonstans i mitt undermedvetna tror jag att det fortfarande är så. Men det är en lögn, en lögn som krävs för att jag ska orka stå ut med 6 månaders vinter, skyhöga skatter, vårdköer, undermåliga skolor, inkompetenta politiker och en välfärd som inte längre är värd namnet.

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Kom hit i stället.

  Södra England. Det ska bli 11 grader varmt nu till helgen.

  ———————–
  Länkar för den som tröttnat på kyla, mörker, trist politik, institutionellt översitteri och allmän idéfattigdom:
  ———————–
  Hyra bostad:
  http://www.rentamatic.co.uk/

  Söka jobb:
  http://www.fish4.co.uk/iad/jobs

  Lokalisera auktoriserad revisor (dessa kan ofta även hjälpa till med att starta bolag):
  http://www.icaewfirms.co.uk/

  Engelska skatteverket:
  http://www.direct.gov.uk/MoneyTaxAndBenefits/Taxes/BeginnersGuideToTax/fs/en

  Sjukvård:
  http://www.nhs.uk/
  ———————–
  Svenskar anses generellt vara pålitliga och verkar stå högt i kurs hos både arbetsgivare och hyresvärdar.

  Om Sverige är i en tillfällig svacka kan man ju alltid komma tillbaka senare när det blivit bättre. Utlandserfarenhet ser dessutom betydligt bättre ut i en meritförteckning än bidragsberoende.

  Valet i september kommer inte att innabära någon skillnad alls.

 2. det där du skrev nu sist fick mig verkligen att tänka till! Jag har inte sett det så – bara att vi i Sverige inte längre riktigt har pengar – ja, dvs vi har ju lån, de flesta av oss….våra bostäder, våra sommarstugor, våra bilar och båtar och till och med våra möbler – tycks ju idag köpas i allt större utsträckning med hjälp av olika lån. Men det faktum att vårt boende och vår uppvärmning idag kostar sådana skriande summor – det går inte att jämföra med någon tid i historien – gör att vi helt enkelt inte har pengar. Och det värsta är – precis som du säger – att våra skattepengar, som i sin tur är ganska stora summor jämfört med många andra länder, snart inte heller ger någon försvarbar utdelning ifråga om vård o dyl…

  vart är vi på väg? Mot en total utarmning? Jag känner även att den gäller rent kulturellt, jag vet inte riktigt vad är det för folk jag har som landsmän längre, när de ställer sig och köar allesammans för en sån som Per Gessle – ja, nu kanske jag sticker ut hakan förstås, men det är ändå så jag känner….
  En hopplös fattigdom breder ut sig även kulturellt…
  Petra

 3. Att vi har blivit fattigare relativt omvärlden beror på att kronan har sjunkit i värde. Rejält. Att kronan har sjunkit har lett till att svensk exportindustri går som tåget. Att svensk exportindustri går som tåget gör att Sverige har bra tillväxtsiffror. Att Sverige har bra tillväxtsiffror gör att statsministern skryter om hur bra Sverige är om man jämför med omvärlden.

 4. Tack för dina tips Kossan som rymde! Jag sitter nog fast i Sverige ett tag till, med en liten 1,5 års dotter och ett barn till på väg. När de blir lite större så är jag inte främmande att lämna landet. Både jag och min fru har arbetat utomlands.

  Till petra,
  Alltid kul om man lyckas skriva något som får någon annan att tänka till. Min blogg är lite självterapeutisk; den får mig själv att tänka till.

  Håkan,
  Visst är det som du säger. ”Partiet” är fantastiskt duktiga på att frisera siffor. I vår kommer de enligt vissa rykten att gå ut med att blott 4% är arbetslösa i Sverige. Detta uppnår man genom att sätta allt fler i ”åtgärder” plus en naturlig ökning av arbetstillfällen under våren…

 5. Du har rätt i det mesta av det du säger. Jag brukar hålla med om det mesta i dina inlägg. Men varför formuleringen: ”Istället för att betala skatt och bidra till samhället lever de på bidrag”. Tror du att alla som har bidrag vill ha det? Det är ju denna myt som borgarna nu försöker sprida till varje pris. Borgarna sprider floskeln ”1 miljon går inte till jobbet en vanlig vardag”. Går inte till jobbet? Borde det inte stå ”har inte ett jobb att gå till”. Att förutsätta att ALLA de som står utanför arbetsmarknaden p g a arbetslöshet eller sjukdom är lata slöfockar och bidragsfuskar är ett tecken på en långtgående cynism och kommer att driva folk rakt i armarna på de maktkorrumperade sossarna. Det är dags för borgarna att nyansera sitt språkbruk och humanisera sin hårdföra betongekonomism. Annars kan vi lika gärna lämna över segern till sossarna nu.

 6. Fredrik,
  Jag får fila på formuleringarna. Personligen lägger jag ingen negativ värdering i ordet ”bidrag”. Eller av vilken anledning folk inte går (eller har möjlighet) att gå till jobbet.

 7. Visst har Sverige blivit fattigt. Men vad beror det på?

  I andra länder jobbar man inte mer än här utan snarast mindre. Framför allt jobbar inte kvinnorna lika mycket heltid när barnen är små.

  Men det är vanligare att folk sparar undan en slant till sin egen trygghet, utan att nästan allt skattas bort.

  Att säga att över en miljon lever på bidrag är lite missvisande. Många har ju faktiskt skattat en gång i tiden för de futtiga slantarna – och betalar fortfarande skatt. I många andra länder är det inte vanligt att bidragstagare och fattigpensionärer skattar över huvud taget.

  Och alla politiker, direktörer och höga tjänstemän som får pensioner redan när de är unga och trippla ersättningar och miljonfallskärmar. Är inte detta bidrag? Eller ska man kalla det för stöld? Det är ju pengar som måste tas från någon annan.

  Många stora företag som går med vinst får faktiskt också bidrag. Men det talar man inte mycket om numera.

  Det stora problemet är att det finns för få riktiga jobb. Och regeringen vill inte satsa på ordinarie jobb utan det blir plusjobb och annat amseri.

  För alla dessa miljarder som går till en massa konstlade åtgärder och byråkrati (inklusive EU-byråkrati) skulle man kunna anställa mer folk i t ex sjukvården samt skapa skattelättnader för småföretagen.

 8. Robert,

  Tycker att du på det stora hela taget har rätt i det du säger. Men, visst: det är väldigt viktigt att tänka på hur man uttrycker sig i detta fallet. Det handlar ju faktiskt om människor som redan står utanför arbetsmarknaden och för de allra flesta orsaker detta lidande och vånda som det är. Din kritik av socialdemokratiskt maktmissbruk delar jag annars. Jag menade bara att man får väga orden försiktigt när man talar om de redan utsatta.