Tiggeriproblemet – hur löser man det?

Det är många som anser att Sverige har ett omfattade problem med tiggare. Utanför många varuhus, vid gator och torg sitter numera folk som ber om pengar. Tiggarna kommer ofta från Rumänien eller Bulgarien, länder som också är med i EU. Eftersom vi har fri rörlighet inom unionen så anses det vara svårt att stoppa dem.

Men egentligen är det inte särskilt svårt, om man följer de lagar och regler som redan finns. Varför man in detta fall inte implementerar lagarna handlar nog till viss del om att myndigheter och ansvariga är rädda för beskyllningar om rasism och främlingsfientlighet. Det här en ideologisk sankmark, som ingen riktigt vågar beträda. Att tiggarna ofta är romer, en historiskt sett utsatt och förföljd folkgrupp, komplicerar det hela ytterligare.

Nåväl, det råder fri rörlighet inom EU om man kan försörja sig själv. Nyinflyttade EU-medborgare ska anmäla sig hos skatteverket och betala inkomstskatt. Om de är egenföretagare så ska de dessutom registrera sin verksamhet och därutöver betala sociala avgifter. Moms ska givetvis också redovisas i den årliga skattedeklarationen.

Uppenbarligen gäller det här inte alla.

Organiserat tiggeri från Balkan är inget nytt. Vi har sett fenomenet under en längre tid i övriga Europa. Och olika länder har valt olika vägar att ta itu med det. Och om Sverige vill ta tag i problemet så finns alla verktyg redan på bordet. Alla de verktyg som håller oss vanliga medborgare i schack. Givetvis fungerar det även på andra yrkesgrupper från andra länder.

Liknande artiklar

  • EU:s migrationslagar gäller inte allaEU:s migrationslagar gäller inte alla Jag är sent på den här bollen, flera andra har skrivit om ämnet, men det kan vara värt att nämna igen. Det finns sedan länge utarbetade lagar kring migration inom EU. För att stanna mer än 3 månader i ett annat EU-land så måste man […]
  • Är det slut med svensk flyktingpolitik?Är det slut med svensk flyktingpolitik? Europas flyktingkris börjar alltmer att likna en fatal drunkningsolycka. En person slänger sig i vattnet för att rädda någon som håller på att drunkna, men han glömmer att ta med sig något att flyta på, och riskerar att dras ner i djupet […]
  • Nu börjar utvisningarnaNu börjar utvisningarna Man ska inte skryta och slå sig för bröstet, men jag skrev redan i somras om att Sverige förmodligen skulle införa gränskontroller el dyl, för få stopp på strömmen av migranter från Mellanöstern. Och när detta var gjort var jag också […]
  1. En vidare diskussion i ämnet kommer in på ämnet gåvoskatt. Något som inte längre finns i Sverige.

    Alltså skulle tiggarna inte behöva skatta för de gåvor som de får. Härigenom fastnar de inte i statens nät.

    Men så är det inte riktigt. Om tiggeri inte anses vara ett riktigt jobb (gåvor genererar ju inte skattepengar, sociala avgifter etc till samhället) då kan man likväl konstatera att tiggarna saknar ordentlig försörjning och arbete, och därigenom ha möjlighet att avhysa dem. Det är egentligen ganska lätt för statsmakten att bli av med tiggarna om de vill.